Αυστηρές συστάσεις για μία σειρά από θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, hotspots, μετεγκατάσταση και τις επιστροφές στις χώρες τους, περιλαμβάνει το προσχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό.
Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία αντικαθιστά την Frontex και θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφύλακες – Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency EUBCGA) αποφάσισε σήμερα το κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως σε δύο ώρες (18:00 ώρα Ελλάδας) από τον πρώτο αντιπρόεδρο Ζίμερμανς και περιλαμβάνει :
-Μια δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων, προερχόμενοι από τα κράτη μέλη κατ’ αναλογία. Τα κράτη μέλη με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα διαθέσουν το 2% του ανθρώπινου δυναμικού τους και τα κράτη μέλη χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%.
-Η νέα υπηρεσία θα διοικείται από μια Επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη και η οποία θα διενεργεί εκθέσεις και αξιολογήσεις σε σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη μέλη στα σύνορά τους, πόσο κινδυνεύουν και από ποιους κινδύνους.
-Αυτή η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις και θα ζητά από τα κράτη διορθωτικά μέτρα. Επιπλέον θα αποφασίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να στείλει στο κράτος μέλος ομάδες ταχείας επέμβασης.
-Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος μέλος από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.
-Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επαναπροωθούν όσους πρέπει.
-Η αποστολή των ομάδων επέμβασης θα γίνεται σε τρεις ημέρες και σε γενικές γραμμές η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στην θέληση των εμπλεκόμενων κρατών μελών να συνεργαστούν.