Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την κατάργηση της ηλεκτρονικής υποχρέωσης καταγραφής των δημοσίων συμβάσεων, για μειώσεις μισθών, για χρήματα για τους εργολάβους μέσω τροποποιήσεων συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, για τη διαχείριση ή πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων, διατάξεις για το ΕΣΠΑ και άλλες διατάξεις.
Την Tετάρτη αναμένεται η έκθεση του κουαρτέτου και πιθανότατα την Πέμπτη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την εκταμίευση της δόσης.
Σημειώνεται ότι με κόντρα για τον χρόνο της συνεδρίασης ξεκίνησε στην ολομέλεια, το πρωί της Τρίτης, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει» το δεκάωρο που επιβάλλει για τη συζήτηση ο Κανονισμός της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πίεση διότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει σήμερα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις. ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι τα χρήματα δεν χάνονται αν δεν εκταμιευτούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε πως αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα έως την Παρασκευή, θα επιστρέψουν στον ESM και μετά για να δοθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσουν πάλι τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ.
Σημειώνεται πως ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε και το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα.
Τη Δευτέρα, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη για ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, όπως το ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, αλλά και για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
Ο Γ. Σταθάκης απαντώντας, σημείωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή» και αφού ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές.
Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος αιτιολόγησε το κατεπείγον λέγοντας ότι αφορά το κλείσιμο των δεύτερων προαπαιτούμενων. «Δεν το χάνουμε, αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία», είπε, σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε».