Διαβάστε σχετικά για Die Welt, Frontex, Γερμανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Τόμας ντε Μεζιέρ,
Βολές κατά της Ελλάδας για στάση της στο προσφυγικό αφήνει, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, o υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.
Οι δηλώσεις γίνονται ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν στείλει επιστολή και ζητούν τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από τη Frontex και υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την έξοδο της Ελλάδα από την Ζώνη Σένγκεν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της απότομης ανόδου των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την ανακοίνωση της Ουγγαρίας για το κλείσιμο των συνόρων όπως επίσης και τη στάση της Ελλάδας, εννοώντας προφανώς την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων από το ελληνικό έδαφος προς την κεντρική Ευρώπη.
Μάλιστα, ο κ. ντε Μεζιέρ και σε αντίθεση με την καγκελάριο, δεν αποκλείει να γίνεται μελλοντικά η εξέταση και η απόρριψη των αιτήσεων ασύλου άμεσα στα γερμανικά σύνορα. Κατά τον Γερμανό ανώτατο αξιωματούχο προτεραιότητα έχει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Ενώ αναγνωρίζει στην Άγκυρα ότι καταβάλει προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η διέλευση στα σύνορά της, ο κ. ντε Μεζίερ εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλά κανείς για αναστροφή του κλίματος.
Ο ίδιος στη συνέχεια εκφράζει την άποψη ότι μακροπρόθεσμα η Frontex θα πρέπει να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και «να αντικαταστήσει πλήρως» τις εθνικές συνοριακές δυνάμεις. Βραχυπρόθεσμα, προτείνει αυτό να εφαρμόζεται κατά περίπτωση μετά από πρόταση της Κομισιόν και με πλειοψηφική απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ. Όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ένα από τα καθήκοντα που θα αναλάμβανε η Frontex θα ήταν να ρυμουλκήσει πλεούμενα ξανά πίσω από εκεί που έχουν έρθει, «για παράδειγμα στην Τουρκία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, πάνω από το 60% των Γερμανών και το 55% των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν την επιβολή ανωτάτου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.