Απάντηση στις επικρίσεις που εξακολουθεί να δέχεται η Ελλάδα από Ευρωπαίους εταίρους της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, αντιτείνοντας ότι η ίδια η Ευρώπη δεν έχει επιδείξει την αλληλεγγύη που έχει υποσχεθεί, ενώ η Ελλάδα είχε από νωρίς προσπαθήσει να κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή αντίδραση.
Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν στην ελληνική πλευρά ότι κωλυσιέργησε στη φύλαξη των συνόρων, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως ήδη από την άνοιξη έχει πιέσει για την ανάληψη σειράς ευρωπαϊκών δράσεων, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση από τα κοινοτικά όργανα. Τονίζει ακόμα ότι η Αθήνα «δεν εισακούσθηκε» στις προτάσεις της για δημιουργία Hotspots στην Τουρκία, που θα ήταν η «πραγματική λύση» και για το προσφυγικό ρεύμα και για την πάταξη των διακινητών.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, επισημαίνει πως η χώρα μας πίεσε για ευρωπαϊκή μέριμνα απέναντι στη στροφή των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο, ενώ ήδη από τον Ιούλιο είχε ζητήσει την ανάπτυξη ομάδων ταχείας αντίδρασης της FRONTEX στα νησιά του Αιγαίου. Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό χθες Πέμπτη, όμως τότε «ουσιαστικά απερρίφθη» λόγω «αδυναμίας κάλυψης αναγκών».
Εν μέσω συνεχιζόμενων σεναρίων για κλείσιμο συνόρων λόγω των μαζικών εισροών, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η κρίση αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως παγκόσμιο πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες οποιουδήποτε κράτους, και χαρακτηρίζει «παράλογες» τις απαιτήσεις ορισμένων για «ελληνική» ή «εθνική» λύση «σε βάρος ορισμένων».
Σημειώνει δε ότι «πολλοί προσποιούνται, εκ του ασφαλούς, ότι στη θέση της Ελλάδας θα είχαν όλες τις λύσεις έτοιμες», αλλά στη πράξη απλώς «κραυγάζουν δυνατότερα» επειδή δεν θέλουν τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν στις δικές τους πρακτικές.
Στον απόηχο της προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αθήνα για τη μη αποστολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων περίπου 300.000 καταγεγραμμένων αφίξεων, ο κ. Κούτρας διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είχε πιέσει για τη διάθεση τουλάχιστον 100 μηχανημάτων ταυτοποίησης, όμως έχει λάβει μόνο 39, τη στιγμή που μόνο το Νοέμβριο πάνω από το 90% των καταγραφών έγινε σε ελληνικό έδαφος. Τονίζει όμως ότι «παρόλα αυτά, όλες οι νέες αφίξεις καταγράφονται και δακτυλοσκοπούνται συστηματικά».
Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τα κενά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κούτρας υπενθυμίζει τα πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, και σημειώνει τα «αποκαρδιωτικά» αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής για επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κούτρας βεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της – πάντα με «αδιαπραγμάτευτο» σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες – αλλά σημειώνει ότι περιμένει τη δίκαια κατανομή βαρών ανάμεσα στους εταίρους.
«Η Ελλάδα επιθυμεί αυτό που επιθυμούν όσοι θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ιδέα από διαλυτικά φαινόμενα: αποτελεσματικό έλεγχο ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και συντεταγμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κάθε πρόσφυγα/μετανάστη, με καταγραφή, ταυτοποίηση και αντιμετώπισή του με ανθρώπινο τρόπο. Έτσι και μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί το κεκτημένο Σένγκεν ως μία ένωση ασφάλειας, αλληλεγγύης, ελευθερίας», προσθέτει το ΥΠΕΞ.