Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Παυλόπουλος για τη συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου και τους υδρογονάνθρακες

Ο Παυλόπουλος για τη συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου και τους υδρογονάνθρακες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, στην Αθήνα, θα εμπεδώσει τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram.

Ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά ότι ως προς τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις «υπάρχει εκτεταμένο πεδίο περαιτέρω εντυπωσιακής προόδου».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «τεράστιες ανοίγονται οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, με βασικό άξονα το φυσικό αέριο, όταν μάλιστα υπάρχει αυτό το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών -στις οποίες προστίθεται βεβαίως και η Κυπριακή Δημοκρατία- ως προς την εποικοδομητική και αμοιβαίως επωφελή οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, με βάση την εξυπηρέτηση του κοινού μας συμφέροντος υπό το φως του σεβασμού των κανόνων του συνόλου του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού».

Σε ερώτηση ειδικότερα για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παυλόπουλος απαντά ότι η συνεργασία αυτή αρχίζει από την αγαστή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ως προς την οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, με βάση το σύνολο του διεθνούς δικαίου…

«Αυτή η τριμερής συνεργασία είναι υπόδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης και συνεργασίας διεθνώς.

Ιδίως δε υπόδειγμα προς την γειτονική προς την Ελλάδα και την Κύπρο Τουρκία, η οποία πολλά μπορεί να διδαχθεί -και για το δικό της οικονομικό, και όχι μόνον, συμφέρον- από αυτήν την υποδειγματική συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Στην οποίαν, οφείλω να προσθέσω, για να είμαι δίκαιος και ακριβής με την διεθνή πραγματικότητα, την απολύτως υπεύθυνη στάση και του Ισραήλ», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχισθεί, μετά την οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, και σ’ επίπεδο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είτε πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου είτε πρόκειται για κοιτάσματα πετρελαίου, ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών.

Ερωτηθείς πως μπορεί να αξιοποιηθεί η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας, πάντα σε οικονομικό επίπεδο, ως προς την επέκταση των ευεργετικών οικονομικών επιπτώσεων της νέας Διώρυγας του Σουέζ και του Ανατολικού Λιμένα του Port Said δυτικότερα, κυρίως δε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει τη συμβολή της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «η υπεύθυνη στάση της Αιγύπτου και του Προέδρου Αλ Σίσι διευκολύνει την έγκυρη τεκμηρίωση της άποψης, ότι ο εγκληματικός φονταμενταλισμός των τζιχαντιστών τρομοκρατών στρέφεται, σε τελική ανάλυση, και εναντίον της ισλαμικής θρησκείας, αφού παραβιάζει βασικές αρχές του Ισλάμ, όπως αυτές προκύπτουν από το ίδιο το Κοράνι».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, τονίζει την ανάγκη τερματισμού του πολέμου, που «επιτρέπει στους εγκληματίες τζιχαντιστές να δυναμιτίζουν την ειρήνη στην περιοχή και να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και προσθέτει ότι το θέμα αυτό «για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέμα υπεράσπισης της συνοχής της και των αξιών της».

Για το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να το αντιμετωπίσουν «υπό όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού» και σημειώνει ότι ενώ η Ελλάδα το πράττει αυτό στο ακέραιο, «ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ευτυχώς λίγα ως τώρα- ακολουθούν μιαν άλλη γραμμή, με φοβικά σύνδρομα απομονωτισμού».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά ότι «πάντοτε επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις, σχέσεις καλής και ειρηνικής γειτονίας, με την Τουρκία υπό τον όρο του πλήρους και ανυπόκριτου σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού». «Δυστυχώς, η Τουρκία δεν δείχνει ως τώρα την ίδια διάθεση», παρατηρεί.

Για την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Τα σύνορα όμως αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα, όπως κυριάρχως από την Ελλάδα προσδιορίζεται και ο τρόπος φύλαξης των συνόρων τούτων», τονίζει, συμπληρώνοντας πως η Άγκυρα οφείλει να σέβεται πλήρως αυτόν τον κανόνα, πράγμα το οποίο αποκλείει την πρακτική κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υπό οποιαδήποτε μορφή.

Για το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «στο πλαίσιο των συνομιλιών που έχουν ήδη επανεκκινήσει, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσουν ότι οιαδήποτε λύση πρέπει να σεβασθεί, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης».

Άρα, όπως επισημαίνει, η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που δεν είναι νοητό να υπονομεύσουν την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Σαμαράς ζητά τον Καραμανλή για ΠτΔ και το κεφάλι του Γεραπετρίτη

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής προσβλέπουν σε συνεργασία με τον Τραμπ για την «προώθηση» της «ειρήνης» και της «σταθερότητας»

Η Χαμάς απέρριψε μια βραχυπρόθεσμη κατάπαυση πυρός με συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...