Μέτωπο με το ΔΝΤ άνοιξε εκ νέου η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δανειακό πρόγραμμα της χώρα μας.
Σε μια περίοδο, που το ΔΝΤ , ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ελλάδας, σε πολλούς προξένησε μεγάλη απορία η στάση αυτή του υπουργού Επικρατείας.
Ο κ. Παππάς, πάντως ήταν σαφής στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Ιταλικό πρακτορείο από κοινού με τον Ιταλό υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, με τον οποίο προηγουμένως είχε συναντηθεί στη Ρώμη.
«Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» δήλωσε ο κ. Παππάς στο Ansamed και πρόσθεσε:
«Την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές», .
«Φαντάζεσθε ένα πρόγραμμα σαν το ελληνικό να είχε εφαρμοσθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα; Θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση αυτή του κ. Παππά, υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται με μια άκρως σκληρή στάση σε ζήτημα που αυτή τη στιγμή καίνε στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση. Στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.
Στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ είναι ανένδοτο για την μεγάλη περικοπή των συντάξεων και αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση εργοδοτικών εισφορών, ενώ δεν αποδέχεται και τις προτάσεις με διάφορα πολιτικά τρικ που προτείνονται από την κυβέρνηση για να μετατεθεί το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι δανειστές, προεξάρχοντος του κ. Ντέκλαν Κοστέλο εκπροσώπου της Κομισιόν, φαίνεται να κρατούν ηπιότερη στάση και να δέχονται κάποιες από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά το εργασιακό, οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ακόμη πιο σκληρά νεοφιλελεύθερες και εστιάζονται στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Έτσι, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων που πλέον κάνουν λόγο να συζητηθεί το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους μέσα στο 2016, ο κ. Παππάς επέλεξε να επιτεθεί στο ΔΝΤ που ζητάει μέτρα στα καυτά ζητήματα ασφαλιστικού και εργασιακού.