Μέτα τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, η Ελλάδα αποφάσισε να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η κυβέρνηση ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από μία σειρά κράτη-μέλη και τις διαρροές στον τύπο ότι, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα τεθεί το θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, προχώρησε από χθες σε μία σειρά από κινήσεις ..
Πρώτον, δέχτηκε την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα.
Η αποστολή του Frontex, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.
Τελικά η Frοntex εκεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των συνόρων με τη γειτονική χώρα. Ακόμη ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να αποσταλούν στην Ελλάδα είδη έκτακτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτική βοήθεια μεταξύ άλλων, αλλά και την ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Πιο αναλυτικά:
-η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
-Η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».
-Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σήμερα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα συμμετάσχει από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο, ενώ η τελική αξιολόγηση θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ωστόσο το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο.
Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση και το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, διέρρευσε στους Financial Times και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.
Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. (δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία).
Σημειώνεται ότι την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
«Το ζητήσαμε σήμερα και όχι πριν από μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε τις ακριβείς ανάγκες μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μια υπόγεια συζήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών.
Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Στο μεταξύ έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων στο σάλο που δημιουργήθηκε για τη συνθήκη Σένγκεν, εκφράζοντας την λύπη του «γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα».
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός, χρησιμοποίησε τη φράση «για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση» παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος.
Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει, στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα, προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει.
«Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει, αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ», πρόσθεσε.