Στα σκαριά είναι όπως όλα δείχνουν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε από το Ισραήλ με τον κ. Παυλόπουλο λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία, γνωστοποιώντας του την πρόθεσή του, ενόψει των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, να υπάρξει διάλογος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την στροφή του Μεγάρου Μαξίμου στον εθνικό διάλογο και τις ευρύτερες συναινέσεις για τα μεγάλα εθνικά θέματα, τον οποίο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, είχε προαναγγείλει από το πρωί με «τιτίβισμά» του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και διάλογο. Το δημόσιο συμφέρον, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης το πρωί της Πέμπτης στο Twitter.
Αιχμή του δόρατος του πρωθυπουργικού αιτήματος είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το επερχόμενο «αγκάθι» του Ασφαλιστικού, οι μεταρρυθμίσεις στο οποίο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται λόγος για συνολική στρατηγική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που απαιτεί ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Ωστόσο, εντός του ίδιου πλαισίου εντάσσονται από το κυβερνητικό επιτελείο, τόσο τα μείζονα εθνικά θέματα που αφορούν στο προσφυγικό και την ασφάλεια από τις τρομοκρατικές απειλές, όσο και η μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Μόνο τυχαίο εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής για «εθνικό διάλογο στην Παιδεία σε τρία επίπεδα».
Το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έρχεται λίγες ημέρες μετά την συρρίκνωση κατά δύο έδρες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή με τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου.
Από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τονίζοντας στη συνέντευξή του στο Έθνος: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο.
Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι αναζητούν συναίνεση λόγω του φόβου για νέους τριγμούς λόγω του ασφαλιστικού, υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν εφαρμοστικούς νόμους μίας συμφωνίας που υπερψήφισαν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Πέραν τούτου, απορρίπτουν κατηγορηματικά τα κυοφορούμενα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, τα οποία έχουν προβάλλει μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας σε διάλογο με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε περίπτωση που χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη.
Ωστόσο, το έργο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, συγκλίνουν σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις τους μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στο Έθνος, στην προοπτική ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος οικουμενικού χαρακτήρα.