«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς κούρεμα χρέους», αλλά ακόμα και «αν κάναμε ένα κούρεμα πάνω από 100 ή 200 δισ. τώρα, σε μερικά χρόνια θα είχαμε πάλι το ίδιο πρόβλημα και θα χρειάζονταν και τέταρτο πακέτο, αν δεν γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο κ. Λίντερ Γκέρκεν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Βρέμης και πρόεδρος του «Κέντρου Ευρωπαϊκής πολιτικής» του Φράιμπουργκ σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της Deutsche Bank, κάνει λόγο για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 200 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Eν γνώσει του δεν έχει περιέλθει, όπως μας είπε, το εν λόγω «μυστικό» έγγραφο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αλλά το γερμανικό think tank, του οποίου προΐσταται, έχει την άποψη ότι «για να βγούμε από τον φαύλο πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει οικειοθελώς την Ευρωζώνη «ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική».
Αν παραμείνει, δεν βλέπει «καμιά πιθανότητα να αναρρώσει πραγματικά η οικονομία της χώρας στα επόμενα δέκα χρόνια».
Η συνέντευξη του Λίντερ Γκέρκεν έχει ως εξής:
– Κύριε καθηγητά το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγάλο, μπορεί η Ελλάδα να το εξοφλήσει ή θα χρειαστεί ένα γενναίο κούρεμα του ύψους που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Bild;
Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να σηκώσει το βάρος του χρέους της. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως είναι μια ανταγωνιστική οικονομία, ώστε η χώρα να προσελκύσει ξανά επενδύσεις. Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι τα ποσοστά των επενδύσεων είναι αυτή τη στιγμή αρνητικά. Χωρίς υγιή οικονομία η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς κούρεμα χρέους, αλλά από μόνο του το κούρεμα του χρέους δεν λύνει επίσης το πρόβλημα
– Εσείς έχετε υπολογίσει το ύψος ενός ενδεχόμενου κουρέματος, τι θα προτείνατε;
Αν κάναμε ένα κούρεμα πάνω από 100 ή 200 δις τώρα, σε μερικά χρόνια θα είχαμε πάλι το ίδιο πρόβλημα όπως σήμερα, διότι ακριβώς δεν έχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν θα πρέπει να δίνεται σημασία μόνο στο χρέος του ελληνικού κράτους, αλλά θα έπρεπε να προσεχθεί επίσης και το πως εξελίσσεται συνολικά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η πιστοληπτική ικανότητα δεν εξαρτάται ακριβώς μόνον από το κράτος, αλλά επίσης και από το ιδιωτικό χρέος, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όσο η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει εμπορικά πλεονάσματα, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να αποπληρώσει τα δάνεια από το εξωτερικό. Για να επανακάμψει η οικονομία απαιτούνται επενδύσεις οι οποίες, αν εξαιρέσει κανείς τον τουριστικό τομέα, δεν υπάρχουν.
– Αφού κατά τη γνώμη σας ένα κούρεμα του χρέους δεν θα λύσει το πρόβλημα τι θα γίνει μετά;
Είμαι πεπεισμένος, ότι και μετά από ένα κούρεμα θα ακολουθήσει τέταρτο πακέτο.
– Μα πρόκειται για φαύλο κύκλο, πώς θα βγούμε κατά τη γνώμη σας από αυτόν;
Για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία θα ήταν χρήσιμη η αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά έχει πολιτικά αποφασισθεί ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό.
– Και δεν θα είχε αρνητικές συνέπειες;
Η αποχώρηση θα είχε φυσικά και αρνητικές συνέπειες επίσης, διότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμούνταν ισχυρά και επομένως όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, από τη βενζίνη μέχρι τα φάρμακα, θα ακρίβαιναν πολύ. Εδώ θα έπρεπε να βοηθήσει η Ε.Ε. και θα το έκανε. Μολαταύτα είμαι πεπεισμένος, ότι θα ήταν ευκολότερο για την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της, αν εγκατέλειπε οικειοθελώς το ευρώ, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, δεν βλέπω καμιά πιθανότητα να αναρρώσει πραγματικά η οικονομία της χώρας στα επόμενα δέκα χρόνια.