Στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» για το προσφυγικό η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποκτήσει δυνατότητα υποδοχής 30.000 προσφύγων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και φιλοξενία σε οικογένειες για ακόμη 20.000 πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στη Σύνοδο με κόκκινη γραμμή να μη γίνει το στρατόπεδο στην Αθήνα με 50.000 πρόσφυγες και τελικά υπήρξε μια μέση λύση με υποχωρήσεις.
Ικανοποίηση για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών που παραβρέθηκαν στη χθεσινή μίνι-Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Εξάλλου, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Υπήρχαν τρεις παράλογες προτάσεις που απερρίφθησαν, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου:
1) Αυτή της δημιουργίας μιας πόλης 50.000 προσφύγων που θα ήταν πρόσθετη στις δεσμεύσεις της Ελλάδας να δημιουργήσει 7.000 θέσεις στα νησιά και 10.000 σε Αττική και 10.000 στη βόρεια Ελλάδα.
Θέσεις που είναι προσωρινές μέχρι να αρχίσει η διαδικασία μετεγκατάστασης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός μένουμε στη δέσμευση για τα hot spots και την υποχρέωση για 10.000+10.000 θέσεις.
Προτείναμε, όπως είπε, να προωθηθεί η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου από την ΕΕ για 20.000 θέσεις, κάτι που εκτίμησε ότι θα είναι πραγματική συμβολή στην πραγματική οικονομία.
«Θα είναι πρόσφυγες που θα μπορούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό».
2) Η δεύτερη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας που δεν συμφωνεί να μην επιτρέπει τη ροή προσφύγων. Αντ’ αυτού αποφασίστηκε η δυνατότητα να ενημερώνεται η χώρα που υποδέχεται από τη χώρα από την οποία προέρχονται οι πρόσφυγες.
3) Η τρίτη πρόταση ήταν να υπάρξει επιχείρηση της Frontex μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέπει την έξοδο προσφύγων προς τα βόρεια. Η μοναδική ανάμιξη της Frontex θα αφορά την ταυτοποίηση προσφύγων που πιθανόν δεν θα έχουν ταυτοποιηθεί στα νησιά.
Τα κόκκινα δάνεια και οι 50.000 πρόσφυγες
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δέχεται όλο και ισχυρότερες πιέσεις να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στο έδαφός της. Μάλιστα όπως αναφέρουν Τα Νέα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι το προσφυγικό και συγκεκριμένα οι προτάσεις γι στρατόπεδο 50.000 προσφύγων στην Αθήνα, αλλά και η εμπλοκή της frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης από τους Ευρωπαίους, υπαινισσόμενοι ότι ενδεχόμενες υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα θα δρομολογούσαν μια πιο ελαστική αντιμετώπιση της Ελλάδας στο θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων γι το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη εμπλοκή.