«Φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου (είχε δοθεί με δελτίο Τύπου), εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι.
Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι την οριστική λύση θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.