Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποια σημεία τα «σπάνε» κυβέρνηση και δανειστές

Σε ποια σημεία τα «σπάνε» κυβέρνηση και δανειστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να είναι διαβασμένοι στις συναντήσεις τoυς με την τρόικα ζήτησαν οι θεσμοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης για να τελειώνουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Οι πρώτοι που συναντήθηκαν με το κουαρτέτο ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης οι οποίοι βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Χιλτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί απάντησαν ότι διαβασμένοι θα πρέπει να είναι και οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών…

Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε αναγνωριστική και στη συνέχεια αρκετοί υπουργοί παρέλασαν από το Χίλτον.

Από τις χθεσινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και του 2016, ωστόσο συμφώνησαν με το οικονομικό επιτελείο στην αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για την ύφεση φέτος.

Την ίδια ώρα, άσκησαν κριτική αλλά και πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για τη μη έγκαιρη υλοποίηση του πρώτου πακέτου των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική εκτίμηση για ύφεση πέριξ του 1,3% φέτος –αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%– και 1,3% το 2016. Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι δανειστές ρώτησαν την ελληνική πλευρά αν είναι σίγουρη ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί μπορούν όντως να οδηγήσουν στους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δυο πλευρές τα βρήκαν στο μέτωπο της ύφεσης χαμηλώνοντας από κοινού την εκτίμηση για συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά μια ολόκληρη μονάδα σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο 1,3% από 2,3% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα εκτιμήθηκε ότι και το 2016 η ύφεση θα είναι επίσης 1,3% (από 1,6%) και ενδεχομένως τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα στο βαθμό που αρθεί σύντομα η αβεβαιότητα και ολοκληρωθεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ερώτηση για το εάν στη βάση αυτών των διαφοροποιήσεων συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, η απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου ήταν αρνητική, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να ποσοτικοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα «μετρηθεί».

Για παράδειγμα ο κος Τσακαλώτος ανέφερε την προβλεπόμενη στο μνημόνιο αύξηση των συντελεστών στους αγρότες, μέτρο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα σαφής ποσοτικοποίηση των εσόδων που εκτιμάται ότι θα φέρει.

Παρά το γεγονός ότι χθες αναβλήθηκε το Euroworking Group που ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί για να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Β. Ντομπρόφσκις δήλωσε πως «τα πράγματα έχουν πάρει λίγο – πολύ τον δρόμο τους».

Ο ίδιος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 και 27 Οκτωβρίου και σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη εβδομάδα την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, απάντησε «θα έλεγα πως ναι».

Ταυτόχρονα, όμως, με την υλοποίηση των 49 μέτρων, κυβέρνηση και δανειστές συζητούν αυτές τις ημέρες και το τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων που, εφόσον εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η λίστα αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμη έως την Παρασκευή και βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή της ώς τις 4 Νοεμβρίου.

Σήμερα, οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, τα «κόκκινα» δάνεια και το ΤΧΣ, ενώ θα έχουν επαφές με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη και πιθανόν με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Διάσταση απόψεων καταγράφεται μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, όπως φάνηκε στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ενδεικτικό της εμπλοκής ότι το θέμα παραπέμπεται σε νέο ραντεβού με τον υπουργό την Πέμπτη το πρωί.

Οι δανειστές φέρονται να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών, με την κυβέρνηση να τα απορρίπτει, καθώς έτσι θα μείνουν απροστάτευτα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύοντας να βγει το σπίτι τους στο σφυρί.

Οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα όρια της φτώχειας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρότασή της θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

100 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν από τον Κασσελάκη άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με την Όλγα Νάσση

Αποχώρησαν από την Π. Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Νοτοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Καρκούλια και Συμεωνίδου

Handelsblatt: Η ΝΔ θέσπισε 6ημερη εργασία στην Ελλάδα – Πουθενά στην ΕΕ δεν δουλεύουν τόσο

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...