Τα «μαζεύει» τώρα το Βερολίνο για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες. Αυτό δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.
Ειδικότερα, μιλάντας για την άτυπη συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό που θα γίνει την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε:
«Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».
Σε ερώτηση για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει αυτός ο συντονισμός ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε πως δεν είναι σε θέση -ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης- να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», είπε.
To θέμα της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για τη διασφάλισης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων είχε θέσει η γερμανίδα καγκελάριος από τις αρχές Οκτώβρη. «Πρέπει να προστατέψουμε αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ας σημειωθεί είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είχε σημειώσει η κ. Μέρκελ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο για το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο θέμα είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.