Τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, μία αύξηση της βίας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία και συνέχισε:
“Οι λαοί του κόσμου ξέρουν τι αντιμετωπίζουν. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα αντιμετωπίσουμε τις βασικές προκλήσεις της ανθρωπότητας. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι υπαρξιακές. Θα συνεχίσουμε την αντιμετώπιση με παλιομοδίτικες τακτικές όπως τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κατακερματισμό;”.
Τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα «επλήγη τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση με τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το έλλειμμα που έχει. (…) Αλλά οι νεοφιλελεύθερες τακτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν η λύση, αλλά όξυναν περαιτέρω το πρόβλημα».
«Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα συμφώνησε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημόσια διοίκηση και το συνταξιοδοτικό. (…) Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία αναπτυξιακή ατζέντα ώστε να κάνουμε μία δίκαια ανακατανομή των βαρών στην κοινωνία» συνέχισε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε πως χρειαζόμαστε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα είναι σε κατεύθυνση αναπτυξιακή, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις., χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που το έχουν ανάγκη».
«Η Ελλάδα είναι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης» συνέχισε και πρόσθεσε:
Η Ελλάδα και η Ευρώπη κατελήφθη εξ απίνης από την ένταση της κρίσης. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της χώρας μου έδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που καταφτάνουν.”
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η λύση για το προσφυγικό δεν έγκειται στο να υψωθούν ψηλότερα τείχη στα σύνορα της Ευρώπης:
“Κάποιοι θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προσφύγων είναι να υψώσουμε πιο ψηλά τείχη, να τους αποτρέψουμε με βία και να μεταθέσουμε τις ευθύνες όσο πιο μακριά γίνεται. Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον του κόσμου μπορεί να είναι με περισσότερα τείχη αποκλεισμού.Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό να καταστρέφει τις κοινές μας αρχές”.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε περαιτέρω υποστήριξη για τις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα.
Παράλληλα υποστήριξε πως η χώρα μας «είναι στο επίκεντρο μιας τρίτης κρίσης ασφαλείας. Βρισκόμαστε στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή. Ακούμε φωνές που επιμένουν ότι θα έπρεπε να κάνουμε μονόπλευρες ενέργειες, χωρίς να συνεισφέρουμε στην ανασυγκρότηση των χωρών αυτών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική, χωρίς να εξετάζουμε τις συνέπειες».