Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρέμβαση Μίχαλου σε Τσίπρα και Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Παρέμβαση Μίχαλου σε Τσίπρα και Ευρώπη για το μεταναστευτικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη συνολική επανεξέταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η υφιστάμενη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ δεν αποδείχτηκε μόνο βαθιά άδικη αλλά και αντιπαραγωγική, ζητά με επιστολή του τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς και τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, η Ευρώπη χρειάζεται να συμφωνήσει σε μια νέα προσέγγιση του θέματος.

Ιδιαίτερα, ο κ. Μίχαλος στέκεται στην κοινή πλέον παραδοχή ότι η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε παρατεταμένη οικονομική κρίση, δέχεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και είναι αδύνατο να διαχειριστεί από μόνη της αυτόν τον όγκο. Τις θέσεις και τις απόψεις αυτές ο κ. Μίχαλος ανέπτυξε σήμερα με την ιδιότητά του ως αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων στο Brussels Open Forum των Ευρωεπιμελητηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιμελητηριακή κοινότητα κρίνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πολιτικές που περιλαμβάνουν:

– Τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, με σκοπό να περιληφθεί «μια μόνιμη και δεσμευτική ποσόστωση κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών».

– Χρήση μιας δίκαιης και υποχρεωτικής κλείδας κατανομής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες των ίδιων των αιτούντων άσυλο.

– Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, που θα τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με το ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.

Προς τη σωστή κατεύθυνση για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος είναι και το πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, απαιτείται μια συνολική επανεξέταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, μέρος αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας στο θέμα της επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες προέλευσής τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυνατότητες και μηχανισμούς για να ασκήσει πίεση στις περιπτώσεις χωρών οι οποίες δεν διευκολύνουν τη διαδικασία επιστροφής των υπηκόων τους. Μηχανισμούς που μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν διαθέτει από μόνη της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ σημειώνει ότι πρέπει επίσης να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία, με στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης που δρουν στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα θα πρέπει να ασκηθεί από την Ευρώπη πίεση προς την Τουρκία, ώστε να ανταποκριθεί στις διμερείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, από το Μνημόνιο Συνεννόησης Frontex και Τουρκίας, καθώς και τη συμφωνία επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Όπως σημειώνει, οι υποχρεώσεις αυτές επιβάλλουν στην Τουρκία να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο των συνόρων και στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στην εξάλειψη των παραγόντων που δημιουργούν και γιγαντώνουν το κύμα μετανάστευσης. Να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, για την αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στις περιοχές που σήμερα εγκαταλείπονται μαζικά από τους ανθρώπους τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Μετανάστης αφαιρεί τα ρούχα και το στέμμα από άγαλμα της Παναγίας σε εκκλησία (βίντεο)

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...