Διαβάστε σχετικά για ESM, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο, Στέφεν Ζάιμπερτ,
Ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο για επιβράδυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο Ελλάδας-δανειστών, λόγω εκλογών και προειδοποιεί με καθυστέρηση στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Η Αγκελα Μέρκελ αναμένει από την Ελλάδα την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φέρει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεπώς όσα συμφωνήθηκαν ισχύουν και μετά την ημερομηνία των εκλογών. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ καθορίζει την πορεία των εξελίξεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο τόνισε ότι «αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφωνήσαμε. Σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.
Ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ESM;
Λίγο νωρίτερα και η ΕΕ έστελνε διά εκπροσώπου της μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμπλήρωναν ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 86 δισεκατομμυρίων υπογράφηκε με την Ελλάδα και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ακόμα και η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, δεσμεύεται από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει την περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για να το πετύχει αυτό εξετάζει την επιλογή να ανταλλάξει τις «ακριβές» πιστώσεις του ΔΝΤ με πιο «προσιτές» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM. Η κίνηση αυτή θα είχε δύο πλεονεκτήματα: 1) Θα περιόριζε σημαντικά το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και 2) θα βελτίωνε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για την επιλογή αυτή υπάρχουν παραδείγματα: Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν ξεφύγει από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, άντλησαν ωστόσο χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές.
ΠΗΓΗ: dw.com