Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις ευρείες απώλειες που σημειώθηκαν για την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου που διατηρεί τη χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συμφωνία, μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημέρα που αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς ωριμάζει ομόλογο της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είδε την κυβερνητική πλειοψηφία να συρρικνώνεται στους 118 βουλευτές, καθώς Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σήκωσε την «παντιέρα» της επανάστασης, υποσκάπτοντας τον πρωθυπουργό και λειτουργώντας υπέρ των κύκλων που ήθελαν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης – μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συνολικά, 64 βουλευτές είπαν «όχι» στη νέα συμφωνία για την τρίτη δανειακή σύμβαση.
Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ανοίξει την αυλαία σε τριήμερη συζήτηση που αναμένεται εκρηκτική στη Βουλή, ενώ από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς θεωρείται πλέον όνειρο θερινής νυκτός η συνοχή στο κυβερνόν κόμμα. Πέραν τούτου, πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι εφόσον διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ήρθε η ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα βαρίδια των ιδεοληψιών που επιβουλεύονται τις υπουργικές καρέκλες σε μία κυβέρνηση της δραχμής.
Βασικό προεκλογικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι άλλο από την διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας που κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος καλλιεργούσαν μεθοδικά με την ταυτόχρονη συρρίκνωση των υποχρεώσεων της χώρας στο επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων, την αλλαγή των ισορροπιών στην Ευρώπη και τον νοτιοευρωπαϊκό άξονα με Γαλλία και Ιταλία που δημιουργήθηκε με αφορμή την Ελλάδα απέναντι στο μπλοκ των «σκληροπυρηνικών» που συνανσπίζονται γύρω από το Βερολίνο και κυρίως η απομείωση του χρέους, η οποία αποτελεί το μείζον κέρδος για την Ελλάδα και θα «ανοίξει» τον Οκτώβριο.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν δείγματα γραφής από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες αποτυπώνεται η αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, βγαίνει ενισχυμένος στο πρόσωπο του κόσμου σε περίπτωση που δεν υπολογίσει το πολιτικό κόστος και προχωρήσει στη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις παλινωδίες της Αριστερής Πλατφόρμας.
Νωρίτερα, έτοιμος για εκλογές δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι πρέπει ως πρωθυπουργός να βάλει τέλος από Δευτέρα στον πολιτικό σουρεαλισμό.
Συγκεκριμένα , ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ανέφερε ότι τον άκουσε να ζητεί από τον ίδιο και την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο πολιτικό παράδοξο, στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα.
ΑΝ δεν κάνω λάθος, με προτρέπεται να πάω σε εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε :
«Αν δεν κάνω λάθος κ. Μεϊμαράκη», μη λέτε τόσο εύκολα από το βήμα της βουλής τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξη Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς εκτίμησε ότι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής.
«Ανεξάρτητα από το αν αυτή η κυβέρνηση θα βρει τον βηματισμό της -και αυτό εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία που πρέπει να κλείσει-, η ευχή σας για ‘τελευταία φορά αριστερά” δεν θα πραγματοποιηθεί. Θέλετε δεν θέλετε θα έχετε την αριστερά για πολλά χρόνια να ανοίγει δρόμους από τη διακυβέρνηση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του λαού».
«Αυτοί οι δρόμοι δεν εξαντλούνται στη σύγκρουση με τους έξω αλλά έχουν πεδίο δόξης λαμπρό και στη σύγκρουση εντός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Στην ομιλία του κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή». Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η χώρα στη 17ωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν το «μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία» αλλά ότι το ξεκάθαρο μήνυμα που τέθηκε ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή», όπως εξακολουθεί, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε την πρόεδρο της Βουλής πριν και ότι είχε ζητήσει από τους συντρόφους του να του καταθέσουν μια εναλλακτική λύση, για να σχολιάσει: «Προφανώς αυτή δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί». «Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφορα άδικη. Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».
Έχοντας πει αυτά, και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη». Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».