Αν η Πρόεδρος της Βουλής έχει έλλειψη εμπιστοσύνης με τον Πρωθυπουργό δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο, προειδοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την συμφωνία.
Έντονα αντέδρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Ν. Φίλης, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, έκανε λόγο για «πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας», επικρίνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι μίλησε «σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα» για τον Πρωθυπουργό.
«Είναι πολύ σοβαρό η προταθείσα από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Βουλής να λέει δίκην διαγγέλματος ότι υφίσταται έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης προς τον Πρωθυπουργό. Αν το εννοεί είναι θρυαλλίδα παρεκβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω», προειδοποίησε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ο Πρωθυπουργός ζήτησε πολιτική συνεννόηση με τα κόμματα και αυτή η συνεννόηση εκφράζεται με το κείμενο της πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό».
Επεσήμανε πως «άλλες δυνάμεις, αντίρροπές ή και εχθρικές προς την ελληνική προσπάθεια, δραστηριοποιούνται σε άλλα κοινοβούλια (π.χ. γερμανικό) για να ματαιώσουν την προσπάθεια να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα» και αναφέρθηκε στο «σχέδιο κωλυσιεργίας ή ματαίωσης» που επιχειρεί στη γερμανική Βουλή ο Σόιμπλε.
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν ανάγκες και η πρώτιστη είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της επαναλειτουργίας της οικονομίας», τόνισε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε: «δεν είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, αλλά εθνικής πορείας και λαϊκής ανάγκης. Υπάρχει υπέρτερη ανάγκη που είναι η προάσπιση λαϊκών συμφερόντων».
«Μην προβαίνετε σε ερμηνείες και διερμηνείες του τι κάνω και λέω ως Πρόεδρος της Βουλής. Δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα που λέω όσα έλεγα και ως Βουλευτής ούτε που μου επιτίθενται οι ίδιοι εκπρόσωποι της διαπλοκής που μου επιτίθονταν. Σ’ αυτούς προστέθηκαν κάποιοι όψιμοι της νεοδιαπλοκής και κάποιοι φερέλπιδες που ονειρεύονται τον νεοαυριανισμό και θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά», του απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας τον ότι «κατ’ επανάληψη μου έχετε επιτεθεί».
«Θα σας παρακαλούσα για μεγαλύτερη εγκράτεια και προσκλήσεις για ανάκληση φράσεων», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε: «επικαλείστε την επιλογή του Πρωθυπουργού. Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του έγινε επειδή γνώριζε ότι σε ζητήματα κοινοβουλευτισμού δεν επρόκειτο να κάνω εκπτώσεις, όποιος και αν το ζητούσε, ακόμη και ο ίδιος. Ουδέποτε έδωσε σε κανένα να καταλάβει ότι θα έκανα τέτοιο πράγμα. Ανήκω σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που στην προηγούμενη περίοδο δεν συναίνεσε σε κανένα κατεπείγον».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος διαμαρτυρήθηκε στην Πρόεδρο: «Είναι Δημοκρατία να μονοπωλείτε το μικρόφωνο όλη την νύχτα;».
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης έκανε λόγο για «βασανιστήριο» και η Πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να μην χαρακτηρίζει έτσι μία κοινοβουλευτική διαδικασία. «Το μόνο που δεν υπήρξε ήταν κοινοβουλευτική διαδικασία», επέμεινε ο Αντιπρόεδρος. «Ποιος σας βασανίζει;», ρώτησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.
«Μας βασανίζετε εσείς κυρία Πρόεδρε», απάντησε ο Σπ. Λυκούδης. «Την σφραγίδα της Βουλής δεν την παραδίδω στον κ. Σόιμπλε για να σφραγίζει τα νομοσχέδια. Αν θέλετε κάντε μου πρόταση μομφής για να την παραδώσω», σχολίασε η Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής για «αποπροσανατολιστικό σώου», ενώ διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να ψηφιστεί, όπως είπε, νέο μνημόνιο.
«Εγώ θα έλεγα ποτέ να μην ανοίξει η Βουλή, αν πρόκειται να ψηφίσει αυτό το μνημόνιο, ωστόσο θα συναινέσω στην πρόταση για να μην δημιουργήσω προσκόμματα», είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Βουλευτής του κόμματος Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Να υπάρξει ακρόαση των αρτοποιών από την Επιτροπές, ζήτησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου λέγοντας ότι «δυστυχώς το μνημόνιο έρχεται από κυβέρνηση της Αριστεράς».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr