Πριν ακόμα κλείσει ένας μήνας από τον ανασχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ., νέα προβλήματα, εντάσεις, αντιπαραθέσεις και διαφοροποιήσεις έρχονται να επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων.
Πέντε υπουργοί, τρεις άντρες και δύο γυναίκες, εμφανίζονται προβληματισμένοι -ο καθένας για διαφορετικούς λόγους- από την πολιτική της κυβέρνησης και επιθυμούν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός του υπουργικού σχήματος.
Σύμφωνα με άρθρο της Ελένης Καλογεροπούλου στα Παραπολιτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εμφανίζονται έτοιμοι να… αυτομολήσουν για λόγους αρχής.
Η πλέον εμφανής περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Πανούση, ο οποίος καθημερινά πλέον διαφοροποιείται από επιλογές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Πριν από λίγο καιρό… περιέλαβε τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να επιτρέψει να τον πυροβολούν 20χρονοι, που δεν έχουν κάνει τίποτα στη ζωή τους παρά μόνο δύο καταλήψεις και τρεις πορείες».
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από μερικές μέρες έκανε λόγο για εσχάτη προδοσία, αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, τη στιγμή που τον πρώην υπουργό Οικονομικών είχε καλύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, του απάντησε κάνοντας λόγο για «λεκτικές ακρότητες». «Μόνο διχασμό μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά», πρόσθεσε.
Από ό,τι φαίνεται, ο Γιάννης Πανούσης είναι αποφασισμένος να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Βούτση επανήλθε στην πολιτική επικαιρότητα χαρακτηρίζοντας «συνταγματικό παράδοξο να ψηφίζει η αντιπολίτευση επιλογές της κυβέρνησης και να καταψηφίζουν βουλευτές της συμπολίτευσης».
Ορισμένοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο αναπληρωτής υπουργός θέλει να κάνει ηρωική έξοδο, αφού το φθινόπωρο θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση περιμένει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, εξ αιτίας των σκληρών μνημονιακών μέτρων, εκείνος είναι που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Το δεύτερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που φαίνεται να κινείται στα όρια της κυβερνητικής νομιμότητας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού ο αναπληρωτής υπουργός έχει καταφέρει με τη συμπεριφορά του και τις δηλώσεις του να ενοχλήσει κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να του ανοίξουν την πόρτα της εξόδου και να τον σπρώξουν έξω από αυτή.
Ο λόγος είναι ότι σπεύδει να εμφανιστεί ως «βασιλικότερος του βασιλέως», ανοίγοντας διάφορα θέματα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αντιπαράθεσή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το θέμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αντίθετα με ό,τι θα πίστευαν κάποιοι, δεν χαροποίησε τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αφού δεν θέλουν εντάσεις με την πρόεδρο για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο μάλιστα μέχρι πρότινος βρισκόταν και στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται να είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να παρεμβαίνει και να καταθέτει την άποψή του για τα ζητήματα που γνωρίζει, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης στην κυβέρνηση.
Οι επόμενοι δύο υπουργοί ανήκουν στην ομάδα των «53», δηλαδή στην αριστερή πτέρυγα των προεδρικών, οι οποίοι όμως το τελευταίο διάστημα έχουν διαφοροποιηθεί σε διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μπορεί να παρέμεινε στην κυβέρνηση μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, συνεχίζει όμως και σήμερα να δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι διαφωνεί με τη συνολική ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Με δεδομένο ότι το θέμα αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα συζητηθούν με τους δανειστές το επόμενο διάστημα, η έξοδος του Θ. Δρίτσα από την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη.
Τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, με τα οποία ασχολείται η Θεανώ Φωτίου στο υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται πρώτα στον κατάλογο όσων θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Επιδόματα, κοινωνική πρόνοια, αλλά και αντιμετώπιση της φτώχειας θα τεθούν στο τραπέζι.
Στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να αναθεωρηθούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχει νομοθετήσει ή εξαγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός, τότε το σίγουρο είναι ότι και αυτή θα πάρει τον δρόμο της…
Τα παραπάνω μηνύματα έχουν φθάσει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με αποτέλεσμα ήδη, έπειτα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, να βρίσκονται σε εξέλιξη πυροσβεστικές κινήσεις προς τους «επίφοβους» υπουργούς.
«Χάθηκε στα νερά του Αιγαίου»
Η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μετά το νέο κύμα προσφύγων που έφτασε στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται πλέον ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει άλλο δρόμο, πιο ρεαλιστικό, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Η ουμανιστική αντίληψη που είχε για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι «χάθηκε στα νερά του Αιγαίου», αφού μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το εν λόγω ζήτημα η αναπληρώτρια υπουργός αντελήφθη ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν με βάση την ανθρωπιστική αντίληψη που έχει η ίδια.
Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέξει και πάλι να ανοίξει τα στρατόπεδα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης, τότε το σίγουρο είναι ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου θα βρεθεί εκτός της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.