“Λεόντειος” φαίνεται ότι θα είναι τελικά η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς οι τελευταίοι απαιτούν να χυθεί αίμα, σε ΕΚΑΣ, ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις, εισφορά αλληλεγγύης, αγρότες κλπ, προκειμένου να συναινέσουν για ένα τρίτο μνημόνιο που θα επιφέρει μια χρηματοδότηση στην χώρα μας που μπορεί να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή κατά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργών της κυβέρνησης Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, επιχειρείται να βρεθεί άμεσα συμφωνία και για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά έχει υπαναχωρήσει σχεδόν σε όλες τις πρώην κόκκινες γραμμές της.
Στο πλαίσιο αυτό επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, με την απελευθέρωση, τουλάχιστον εν μέρει, των πλειστηριασμών ακινήτων.
Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να γίνονται αν η αξία της ξεπερνά κάποιο ποσό, που όπως όλα δείχνουν θα κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 300.000 ευρώ.
Αρνητικές αλλαγές έρχονται και στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί να μειωθούν οι δόσεις ανάλογα με τα εισοδήματα όσων έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση και να αυξηθεί το επιτόκιο από το 3% που είναι σήμερα στο 5% για χρέη μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν σε δυσμενή θέση χιλιάδες φορολογούμενους, που θα δοθούν να αυξάνεται η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία όπου χρωστούν.
Αλλαγές έρχονται επίσης και στους συντελεστές ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Ωστόσο τελικά θα μειωθεί από το 23% στο 13% ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.
Στο ασφαλιστικό και πάλι θα την πληρώσουν ακριβά οι συνταξιούχοι και κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Στο στόχαστρο των θεσμών έχει μπει για τα καλά το ΕΚΑΣ, και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών θα κοπεί τουλάχιστον για 70.000 συνταξιούχους από τον Μάρτιο του 2016, ενώ θα καταργηθεί οριστικά το 2019.
Αρχικά το ΕΚΑΣ θα το απωλέσουν οι πιο εύρωστοι οικονομικά δικαιούχοι του επιδόματος.
Το πρώτο κύμα περικοπών προβλέπεται τον Μάρτιο του 2016,οπότε θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με ειδικά κριτήρια.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος.
Αντιθέτως, οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν αδικίες και στρεβλώσεις. Ωστόσο από τις αρχές του 2016 θα καταργηθούν σχεδόν στο σύνολο τους.
Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.
Πραγματικό οικονομικό χαστούκι θα αποτελέσει και η αλλαγή που θέλουν οι δανειστές στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς επιμένουν να καταργηθεί ο συντελεστής 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και στην θέση του να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή και επιμένει σε συντελεστή υψηλών εισοδημάτων 8% (για πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο) για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ
Τέλος και οι αγρότες, θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις, καθώς έχει συμφωνηθεί η σταδιακή –σε δύο δόσεις- κατάργηση της επιδότησης που έχουν σήμερα για την αγορά πετρελαίου κίνησης.
Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων, με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.