Στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας Διώρυγας του Σουέζ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συμφώνησαν στη διοργάνωση νέας τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην οποία θα καθορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ των τριών συμμάχων κρατών.
Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας ενώ συμφωνήθηκε και η διοργάνωση νέας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για τον καθορισμό των μεταξύ των τριών χωρών των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ).
Ο τόπος της νέας τριμερούς πιθανώς να είναι η Αθήνα, αφού οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει σε Κάιρο και Λευκωσία.
Τσίπρας και Σίσι συζήτησαν επίσης και θέματα λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ.
Η κινητικότητα που παρουσιάζεται στις Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, κινητικότητα η οποία αγγίζει και τη στρατιωτική συνεργασία με την πρόσφατη άσκηση ‘Houras 2015’, όταν ελληνικά Mirage 2000 πήγαν μέχρι την Αίγυπτο, είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζει την άριστη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.
Να σημειωθεί ότι και η παρουσία της φρεγάτας «Σπέτσαι» στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ ήταν ακόμη μια έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής συμμαχίας Ελλάδας – Αιγύπτου, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη χερσόνησο του Σινά αλλά την περιβόητη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
Οι συμμαχίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που στην πραγματικότητα είναι μία και αυτή συμμαχία, όχι μόνο εγγυάται την ειρηνική και αρμονική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου αλλά και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η συντριπτική υπεροπλία των τεσσάρων συμμάχων δεν της επιτρέπει πολλούς “τσαμπουκάδες”.
Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι η Τουρκία του Ερντογάν, πέρα από τα διαχρονικά της θέματα με την Ελλάδα, έχει καταφέρει να έχει εχθρικές σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Λιβύη.
Στην Αίγυπτο και στη Λιβύη υποστηρίζει ανοιχτά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ενώ στη Γάζα υποστηρίζει τη Χαμάς, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Και αυτές είναι οι “επίσημες” σχέσεις, διότι η Τουρκία ανεπισήμως υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) στη Συρία, ενώ η διαπλοκή του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκαλυφθεί πλήρως, ανεξάρτητα εάν η Δύση κάνει ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα.
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει απομείνει δίχως συμμάχους στην περιοχή και οι γεωπολιτικές στρατηγικές που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που βεβαίως είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, στην ουσία απομονώνουν τον σουλτάνο της Άγκυρας και στέκονται εμπόδιο στα όνειρά του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.