Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και πρώην στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, προέβη σε σοκαριστικές αποκαλύψεις!
Λίγο πολύ, ο Αμερικάνος οικονομολόγος παραδέχεται ότι ήταν μέλος της μυστικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, που προετοίμαζε το απόρρητο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!
“Οι σχετικές συζητήσεις για το Grexit, ξεκίνησαν στο τέλος Μαρτίου και διήρκεσαν μέχρι τη πρώτη βδομάδα του Μαΐου”, αποκάλυψε ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή σε πραξικόπημα λέγοντας:
“Ποτέ δεν κάναμε πολιτικές συζητήσεις. Ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο”.
Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό για τον λόγο της μυστικότητας των συναντήσεων της ομάδας, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως υπάρχει ένας προφανής λόγος: “Γνωρίζαμε ότι η δουλειά μας θα παρερμηνευόταν”.
Σχετικά με το χακάρισμα των ΦΠΑ των Ελλήνων πολιτών, ο Γκάλμπρεϊθ αρνήθηκε τη πραγματική υπόσταση αυτού του σεναρίου, αλλά “η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την συγκέντρωση φόρων για να διευκολυνθούν οι πληρωμές από το ελληνικό κράτος ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει την προσοχή”.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως τον εκτιμά, όπως άλλωστε ανάλογη εκτίμηση του τρέφει και ο κ. Βαρουφάκης.
“Είναι δίκαιο να πω ότι η πολιτική επιταγή και οι οικονομικές δεσμεύσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι συμβατές με τις πιεστικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Και θα μπορούσε να αποδειχθεί τραγωδία για την Ευρώπη το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένας τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές”.
Όσο για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανέφερε πως ούτε ο Σόιμπλε την θεωρεί καλή.
“Και βέβαια γνωρίζουμε ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, ειδικά τη γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, η συμφωνία δεν έχει ακόμα επισφραγιστεί. Και το ερώτημα για το αν θα επισφραγιστεί παραμένει σε εκκρεμότητα”.
Για τη πιθανότητα Grexit και αν μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καλύτερη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γκάλμπρεϊθ αναφέρει:
“Είναι δύσκολη ερώτηση. Από τη μία υπάρχει το ζήτημα του κόστους της μετάβασης, από την άλλη τα οφέλη και τα ρίσκα ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Σε τελική ανάλυση, αυτή η απόφαση λαμβάνεται από τις πολιτικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, που θα είναι εκείνες οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη”.