Όλο και πιο κοντά στο τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της «ολικής συμφωνίας» για ψήφιση έως τις 20 Αυγούστου κρίνεται στο επόμενο 48ωρο.
Στην κυβέρνηση έρχονται αντιμέτωποι με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξάνονται οι «καυτές» ψηφοφορίες στη Βουλή των Ελλήνων και ο κίνδυνος να χαθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών.
Οι απαιτήσεις του κουαρτέτου επικεντρώνονται στο ασφαλιστικό, στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος να περάσουν άμεσα από τη Βουλή ενώ η κυβέρνηση θέλει να περάσει τις αλλαγές μαζί με τη συμφωνία.
Την Τετάρτη, ωστόσο, κλείνει η πρώτη διαπραγμάτευση και εκεί θα κριθεί εάν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
Ένας απολογισμός των έως τώρα διαπραγματεύσεων θα υπάρξει την Τετάρτη, στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.
Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί την Τρίτη 13:30, η συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.
Αντικείμενο τη συζήτησης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ.
Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, θα συζητηθούν τα εργασιακά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Άμεσο μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις – Τι ζητά το κουαρτέτο
Την άμεση νομοθέτηση αλλά και την εφαρμογή των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις περιμένουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών ζητώντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση.
Το ΙΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα για την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι από τη 1η Ιουλίου του 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται από 4% σε 6%, με το ως άνω ποσό να υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει .
Η εγκύκλιος αναφέρει πως οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα ποσά τις εισφοράς που προκύπτουν ως διαφορά θα παρακρτατηθούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί τον Αύγουστο.
Για παράδειγμα, σε μια κύρια σύνταξη .000 ευρώ (ποσό 2009), με την αύξηση της εισφοράς από το 4% σε 6%, η παρακράτηση θα πάει από τα 40 στα 60 ευρώ, δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη που θα λάβει τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ, λόγω της τρίμηνης παρακράτησης (3 μήνες Χ 20 ευρώ = 60 ευρώ).
Παράλληλα, οι αλλαγές που προτείνουν οι θεσμοί στο ασφαλιστικό, φέρνουν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 6,5 έως και 7 χρόνια, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.
Ένας ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών, που θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη στο β’ εξάμηνο του 2015 θα πρέπει να εργαστεί άλλα 6,5 χρόνια και θα βγει με πρόωρη σύνταξη στο τέλος του 2021.
Εάν ισχύσει πλήρως η πρόταση των θεσμών ασφαλισμένος που γίνεται 50 ετών το 2016 θα εργαστεί 8 χρόνια περισσότερο για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58 του το 2024. Εάν όμως συμπληρώνει τα 50 έτη το 2017, τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να συμπληρώσει για να βγει σε πρόωρη σύνταξη ανεβαίνουν στα 9,5 χρόνια.
Χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους που κλείνουν τα 50 το 2019 καθώς θα δουλέψουν 12,5 χρόνια επιπλέον και θα πάρουν πρόωρη σύνταξη το 2031.
Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να γίνει σταδιακά, αντιπροτείνοντας την αύξηση των ορίων ηλικίας 6 μήνες ανα έτος από το 1026 – 2022.