Εξαιρετικά αμφίβολη μοιάζει η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο δεκαήμερα και όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και δανειστές θα καταλήξουν σε ένα νέο δάνειο γέφυρα, αλλά αυτό συνοδεύεται με ψήφιση νέων μέτρων.
Από την υποτιθέμενη συνάντηση γνωριμίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο φάνηκε ότι νέα θέματα μπαίνουν στο τραπέζι και ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία για ένα τριετές μνημόνιο και 90 δισ. ευρώ.
Ήδη οι δανειστές έχουν βάλει νέα θέματα στο τραπέζι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και σε κάθε περίπτωση απαιτείται χρόνος.
Έτσι μπορεί η κυβέρνηση να ήθελε να αποφύγει το δάνειο γέφυρα γιατί συνοδεύεται με ψήφιση μέτρων, όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι η πρώτη δόση θα είναι μαμούθ ύψους 20-25 δισ. ευρώ για κατευθυνθούν λεφτά στις τράπεζες και να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων.
«Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα», αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, επισημαίνεται, θα πρέπει να μετατεθεί και η ήδη σχεδιαζόμενη για τα μέσα Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.
«Αναλυτές ασκούν κριτική ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό”, συνεχίζει το δημοσίευμα και εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις, κατά το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν ως τις 10 Αυγούστου και στις 11 Αυγούστου οι υπουργοί Οικονομικών θα έδιναν την συγκατάθεσή τους, πριν η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων.
Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πληρωμών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το αργότερο στις 20 Αυγούστου, να καταβάλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ”, τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι “για αυτό, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν στο μεσοδιάστημα χρήματα από άλλη πηγή».
Γίνεται δε λόγος για μια νέα χρηματοδοτική ένεση από τον EFSF.
«Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο, διότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, εκτός Ευρωζώνης, θα ζητήσουν εκ νέου απαλλαγή από τις εγγυήσεις», καταλήγει το περιοδικό.