Το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Κομισιόν απασχολούν σήμερα τον γερμανόφωνο Τύπο.
«H αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ» επιγράφει το σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το επικείμενο συνέδριο. «Ο Τσίπρας βλέπει την ευκαιρία να ωθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό κέντρο. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην Ελλάδα και όχι στα άκρα. Δεν έχει ανάγκη τους ακραίους αριστερούς. Βρίσκεται στο δρόμο να προσδιορίσει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η εφημερίδα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη νέα χρηματοδότηση και στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές. «Οι καιροί που έπαιζε κανείς στην Αθήνα με κρυμμένα χαρτιά πρέπει να έχουν τελειώσει. Είναι καλύτερα ο Τσίπρας να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα εάν το κόμμα του μπορεί ή όχι να κυβερνήσει. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα δοθούν νέα δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρχει μια σχετικά σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι και παραμένει το πολιτικό του προσωπικό», υποστηρίζει η FAZ.
Πολλές είναι οι αναφορές στον Τύπο σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της FAZ ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να περιορίσει τις αρμοδιότητες της Κομισιόν. Η Tageszeitung θέτει το ερώτημα «Τι θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;» και σημειώνει: «Ο Σόιμπλε θέλει να κόψει και να ράψει την Κομισιόν στα μέτρα του ώστε να του χρησιμεύσει σαν βοηθητικό εργαλείο για να μπορέσει να εφαρμόσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που πρεσβεύει.
Αυτό που δεν θέλει ο Σόιμπλε είναι αυτόνομες αρχές στις Βρυξέλλες, που θα αντιτίθενται στα σχέδιά του. Το όραμα του Σόιμπλε είναι μια αυταρχική Ευρώπη. Δημοκρατικές διαδικασίες, ο αγώνας να επιτευχθούν συμβιβασμοί που θα μπορούν να αντέξουν όλες οι χώρες του προκαλούν απέχθεια. Με αυτή του την πολιτική βλάπτει όμως την ευρωπαϊκή εμβάθυνση».
Αντίθετη είναι η άποψη της Rheinische Post, η οποία γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο ίδιος θεσμός δεν θα πρέπει να μπορεί παράλληλα να είναι εκτελεστική και ένα είδος νομοθετικής εξουσίας. Εάν λειτουργεί έτσι, τότε οι κανόνες γίνονται πολύ διασταλτικοί και χάνουν τελικά την αποτελεσματικότητά τους. Για τον λόγο αυτό είναι σωστό που ο Σόιμπλε αμφισβητεί τον διττό ρόλο της Κομισιόν. Ο έλεγχος του ανταγωνισμού για παράδειγμα θα ασκούνταν πιο αποτελεσματικά από μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αρχή».
Τέλος, η Kölner Stadt Anzeiger αναφέρει για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Κομισιόν: «Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο υπουργός Οικονομικών, στην αθλητική γλώσσα ονομάζεται εκδικητικό φάουλ.
Στην πρόσφατη τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος οι αρχές στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο πολύ πολιτικό, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί τώρα θράσος και ως αντίποινα απειλεί την Κομισιόν με αφαίρεση των δύο βασικών αρμοδιοτήτων της. Φυσικά όμως ο Σόιμπλε γνωρίζει πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό η κίνησή του μετατρέπεται σε μια άξεστη στάση».