Στις τέσσερις το μεσημέρι και στο δεύτερο σκέλος της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας θα ξεκινήσει να παίζεται τελευταία πράξη του εσωκομματικού θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ για τη δρομολόγηση των οριστικών διαδικασιών για Συνέδριο το αργότερο το Σεπτέμβριο, στο οποίο θα γίνει και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ «προεδρικών» και «ανταρτών».
Το κομματικό όργανο θα εξετάσει τον ακριβή χρόνο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, αλλά και τo χρόνο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής (πιθανότατα να συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο) για να δρομολογήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για Συνέδριο το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα θέλει άμεση συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και Διαρκές συνέδριο με τη σύνθεση του συνεδρίου του 2013, ενώ η άλλη πλευρά επιθυμεί ανοιχτό Συνέδριο με νέα σύνθεση και Κεντρική Επιτροπή μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός χωρίς ωστόσο να προβεί σε «εκπτώσεις» από την κεντρική πολιτική γραμμή του που είναι η διασφάλιση της πορείας της χώρας εντός του ευρώ και η συμφωνία με τους εταίρους, όπως αναφέρει το newsbeast.gr.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το κομματικό όργανο «να περιφρουρήσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «το δίλημμα είναι να δοθεί μάχη ή να παραδοθεί η εξουσία στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι «είναι τώρα η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ»;
Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να θέσει τη συζήτηση με τους διαφωνούντες σε μία ρεαλιστική βάση, προειδοποιώντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι «όποιος δε θέλει παραδίδει τα κλειδιά σ’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά της χάλια και ξαναγυρνά στο βολικό 4%,αλλά εκεί υπάρχει και το ΚΚΕ σύντροφοι».
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλησε να επαναλάβει την εκπεφρασμένη του επιδίωξη να «συγχρονίσει» τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ με τον «κοινωνικό» που του έδωσε το 36% στις εκλογές και το 62% στο δημοψήφισμα, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μία κοινωνική βάση στο κόμμα που στη βάση του παραμένει στα «πέτρινα χρόνια» του 4%.
Παράλληλα, επιχείρησε να θέσει τους διαφωνούντες προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να απαντήσουν στα ερωτήματα:
-Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.
-Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;
-Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; ¨Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;
Μετά τη σχεδόν τετράωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Δευτέρας και την έκκληση για πολιτικό ρεαλισμό και ενότητα από τον Αλέξη Τσίπρα, η απάντηση της πλευράς των διαφωνούντων ήρθε με το μανιφέστο της δραχμής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην ανοιχτή εκδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δημιουργία του ιστότοπου ISKRA στο κλειστό του Πανελληνίου.
Η εκδήλωση, η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από αρκετό κόσμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων εκτός από συνεργάτες του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ και ο Μανώλης Γλέζος, αποτέλεσε ουσιαστικά προπαρασκευαστικό συνέδριο σε υπό δημιουργία νέο κομματικό φορέα. Βασικός ιδεολογικός πυλώνας του ήταν να ανοίξει η κουβέντα για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αίτημα το οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απηύθυνε ανοιχτά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί καταστροφή.
«Στην πρώτη φάση μετάβασης θα υπάρχουν δυσκολίες, όμως η έξοδος αυτή συνοδευόμενη από προοδευτικές πολιτικές θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάταξη της οικονομίας» πρόσθεσε, προτείνοντας ταυτόχρονα «να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα», τονίζοντας ότι προτιμά να αντιπαρέλθει μεν τις όποιες προσωπικές αναφορές, αλλά και ότι δεν μπορεί να μην απαντήσει στους «ανιστόρητους που λένε ότι υπονομεύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο γνήσιος εκφραστής του «Όχι» του δημοψηφίσματος, το οποίο έλαβε 62%.
«Είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθύνοντας ταυτόχρονα μήνυμα συγκρότησης «μετώπου του ΟΧΙ», και συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και τις δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις.