Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έργα και ημέρες των σκληρών του κουαρτέτου των «θεσμών»

Έργα και ημέρες των σκληρών του κουαρτέτου των «θεσμών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τελικά η τρόικα έγινε «θεσμοί» και οι «θεσμοί» κουαρτέτο. Όποια και αν είναι η ονομασία των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας, μετά από σχεδόν έξι σκληρά χρόνια καταστροφικής λιτότητας, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και μάλιστα κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του τέταρτου της «παρέας» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.

Τα έργα και οι ημέρες των επικεφαλής των «θεσμών», του κουαρτέτου των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, πάντως, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παρεκκλίσεις από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, των σκληρών μέτρων που έρχονται.

Επικεφαλής του «σκληρού» ΔΝΤ για την Ελλάδα , είναι η Ρουμάνα τεχνοκράτης Ντέλια Μοράου Βελκουλέσκου, γνωστή από την θητεία της στην Κύπρο ως «Δρακουλέσκου».

velkouleskou

Η κ. Βελκουλέσκου είναι η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην θέση του Ινδού Ρίσι Γκογιάλ, που απομακρύνθηκε από την χώρα μας όταν κατηγορήθηκε από το ΔΝΤ για αποτυχία στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014- Μαΐου 2015.

Την θέση του πήρε η κ. Βελκουλέσκου που θεωρείται γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς άλλωστε το 2009 δημοσίευσε την εργασία υπό τον τίτλο: «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, μαθήματα από άλλες χώρες στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα».

Η Ρουμάνα οικονομολόγος, 40 ετών, έχει αφήσει δείγματα γραφής στην Κύπρο, εκεί όπου όλοι την θυμούνται για το σκληρό της πρόσωπο. Εκεί όπου της «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» εμπνεόμενοι από το επίθετο και την καταγωγή της. Τότε εκπροσωπούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον Μηχανισμό Στήριξης που ανέλαβε την εποπτεία της κυπριακής οικονομίας . Σήμερα η σκληρή τεχνοκράτισσα καλείται να εποπτεύσει την ελληνική οικονομία.

Την ΕΚΤ στο κουαρτέτο θα αντιπροσωπεύει ένας πολύ σκληρός διαπραγματευτής για που είχε δώσει τα «διαπιστευτήριά» του στο πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας, ο Ράσμους Ρέφερ.

ruffer_0

Με χαρακτηριστική ψιλόλιγνη φιγούρα, ο Ρέφερ, ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, το Μάιο του 2011 και αποδεσμεύτηκε τρία χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 2014, επιστρέφοντας στα κεντρικά της ΕΚΤ. Πρόλαβε, όμως, σ’ αυτή τη τριετία, χάρη στη σκληρή και άκαμπτη θέση του να αποκτήσει το προσωνύμιο «ζόμπι της Τρόικας» και να γίνει ακόμα και μπλουζάκι με τη μορφή τρομακτικού ζόμπι, που πωλείται στο Ιντερνέτ.

Στην Πορτογαλία θυμούνται ακόμα πόσο εξοργίστηκαν όταν έμαθαν πως ο μηνιαίος μισθός του από την ΕΚΤ άγγιζε τις 20.000 ευρώ την ίδια στιγμή που ο ίδιος επέμενε πως ο κατώτατος μισθός των 485 ευρώ στην Πορτογαλία ήταν ιδιαίτερα υψηλός και δεν έπρεπε να αυξηθεί στα 505 ευρώ.

Την Κομισιόν στο κουαρτρέτο , εκπροσωπεί ο Ντέκλαν Κοστέλο, που πέρυσι είχε αντικαταστήσει τον Ματίας Μορς.

costello

Ο Ιρλανδός στην καταγωγή, 48χρονος Ντέκλαν Κοστέλο είναι διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εργάζεται στην Κομισιόν ως οικονομολόγος από το 1991 και είχε συμμετάσχει στις προετοιμασίες για την υιοθέτηση του ευρώ και την κατάρτιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ειδικεύεται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα εργασιακά ζητήματα και τις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις της πληθυσμιακής γήρανσης.

Έχει μετάσχει στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ενώ από τον περασμένο Μάιο είναι διευθυντής της Διεύθυνσης F της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συγκεκριμένη Διεύθυνση, ασχολείται με προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία και Ισπανία), ενώ παράλληλα ελέγχει τη συμμόρφωσή τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Τέλος, ο Ιταλός Νικολά Γκιαμαρόλι θα εκπροσωπεί στο κουαρτέτο των ελεγκτών τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο Γκιαμαριόλι είναι ο επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων στον ESM, ενώ προηγουμένως είχε τελέσει οικονομολόγος στο τμήμα δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ.

ruffer_0

Έχει γράψει πολλά βιβλία καθώς και αναλύσεις που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες αλλά και την νομισματική πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Γιουσουφάκια Τούρκων και τζιχαντιστών οι «πουθενάδες» της Κομισιόν

Κυβερνοασφάλεια και Εμπιστοσύνη: Ο Στρατηγικός Πυλώνας της Σύγχρονης Τραπεζικής

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα επιτύχει τον στόχο της για ένταξη στην ΕΕ

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...