Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Μετά το τέλος της συνάντησης η πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως η συζήτηση κινήθηκες γύρο από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ώστε να μπει και πάλι σε καθεστώς κανονικότητας.
Παράλληλα η κ. Κατσέλη αναφερόμενη στο θέμα των πλειστηριασμών διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.
«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» υπογράμμισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της Εένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνάντηση αυτή καθώς θα θέματα που είναι στην ημερίσια διάταξη είναι πολλά, ενώ υπογράμμισε για άλλη μία φορα πως αυτό που προέχει είναι να επανέλθει «την κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».
«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τέλος η κ. Λούκα Κατσέλη ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».