Την εκτίμησή του ότι θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος επανεξελέγη την Δευτέρα πρόεδρος του Eurogroup.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο, ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΕ είναι το θέμα της εμπιστοσύνης, σε σχέση με το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «πολύ περίπλοκο» το ζήτημα που κλήθηκαν να συζητήσουν στη σημερινή σύνοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.
Μοσκοβισί: Η συμφωνία είναι απαιτητική αλλά και ισορροπημένη
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι απαιτητική αλλά και ισορροπημένη, ωστόσο, επισήμανε ότι προκειμένου να δοθεί η εντολή για νέο δάνειο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε μια συμφωνία που καταλήγει σε διέξοδο λέγοντας πως όλες οι ομάδες εργάστηκαν σκληρά γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια.
«Καταλήξαμε σε μία συμφωνία που ανοίγει μία διέξοδο. Ήταν πραγματικά αναγκαίο να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και η Ελλάδα να δεσμευτεί. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή των συζητήσεων. Όλες μας οι ομάδες εργάστηκαν σκληρά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια ώρα ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επανεκλογή του αλλά και για τις προσπάθειες που έκανε για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου την αλληλεγγύη από πλευράς θεσμών και κρατών μελών» είπε και πρόσθεσε πως στόχος της Κομισιόν ήταν εξαρχής να διατηρηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις.
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ένα μεγάλο πρότζεκτ πολιτικό, αλλά για να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο πρέπει να έχει στερεότητα και ακεραιότητα.
«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ευθύνη και την αλληλεγγύη από πλευράς θεσμών και από πλευράς κρατών απέναντι σε μία χώρα. Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ισορροπημένη», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
Ρέγκλινγκ: Πρώτα ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων και μετά οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το νέο δάνειο για την Ελλάδα θα εξεταστεί μετά την ψήφιση από την Ελλάδα των απαραίτητων νόμων και την αποδοχή τους από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.
Όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, τότε ο ESM θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.