Μπορεί προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας να “καθάρισε” με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τώρα έχει μια άλλη “φράου” να αντιμετωπίσει επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου φυσικά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει διαρρεύσει μέσω κύκλων της ότι δεν της έχει ζητηθεί η παραίτησή της από Πρόεδρος της Βουλής αλλά και εάν ακόμα συμβεί αυτό δεν θα το πράξει, αφού θεωρεί ότι μόνο η Βουλή μπορεί να την παύσει.
Για να την ξεφορτωθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υπάρξει πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση την οποία όμως θα πρέπει να στηρίξουν και βουλευτές της συμπολίτευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 150 του Κανονισμού της βουλής η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
Να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα εβδομάδα η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της ολομέλειας.
H συζήτηση της πρότασης μομφής ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση με ονομαστική ψηφοφορία και γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς την πρόταση μομφής θα στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης ζήτησαν ήδη με έμμεσο τρόπο από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αποχωρήσει.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι κατά της πρότασης μομφής θα τοποθετηθούν σίγουρα οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενδεχομένως οι 13 των ΑΝΕΛ και η Ραχήλ Μακρή.
Τις τελευταίες ώρες έχει αρχίζει να κυκλοφορεί ένα ακραίο σενάριο το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με τους εταίρους.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει «πραξικόπημα» εμποδίζοντας την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τα μέτρα στην Ολομέλεια και την ψήφισή του έως την Τετάρτη.
Εξάλλου δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρει ρητά ότι ο Πρόεδρος της βουλής υποχρεούται να εισάγει τα νομοσχέδια που δέχεται από την κυβέρνηση προς επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και προς την Ολομέλεια ούτε διάταξη που του δίνει το δικαίωμα απόρριψης νομοσχεδίων.
Εάν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι η χώρα θα εισέλθει σε πρωτοφανή πολιτική αστάθεια. Κάτι όμως, από ό,τι φάνηκε και στην ψηφοφορία της Παρασκευής, δεν νοιάζει τη Ζωή. Είναι ικανή να τινάξει τη χώρα στον αέρα υπηρετώντας την επανάσταση.