Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γραμμή γραμμή όλα τα μέτρα της ελληνικής πρότασης για συμφωνία

Γραμμή γραμμή όλα τα μέτρα της ελληνικής πρότασης για συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται πλέον η ελληνική πρόταση με όλα τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση που ξεκινάει από 50 δισ. ευρώ και φτάνει έως τα 70 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνεται ένα εμπροσθοβαρές πακέτο – μαμούθ 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη.

Οι εξελίξεις έχουν πλέον δρομολογηθεί και εκτός από τις εσωτερικές εξελίξεις όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Η ελληνική πρόταση από χθες το βράδυ βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, που την διαβάζουν γραμμή προς γραμμή και αναλύουν όλα τα στοιχεία της.

Οι θεσμοί θα συντάξουν ένα κείμενο μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το πρωί θα γίνει πρώτα το Εuroworking Group και το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά ολόκληρη η ελληνική πρόταση 13 σελίδων

Η πρόταση που έστειλε η Αθήνα και κατατέθηκε στη Βουλή είναι 13 σελίδων και υπάρχουν σειρά μέτρων.

Η πρόταση προβλέπει ρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Στην πρόταση προβλέπονται αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ με μετατάξεις προιόντων και υπηρεσιών, σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά με ανταποδοτική ενίσχυση για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους τους, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2016, αύξηση στη φορολογία των ενοικίων, κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, νέες αλλαγές στους μισθούς στο Δημόσιο και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Μάλιστα στο κείμενο αναφέρεται για τις κατασχέσεις ότι η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης.

Η πρόταση προβλέπει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, μέσω στοχευμένων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προμηθειών αλλά και του προσωπικού, επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, προκήρυξη διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων, φορολογία 30% και στα VLTs και άντληση εσόδων μέσω της δημοπράτησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της και θέσπιση περιουσιολογίου.

Ακόμη αναμένονται αλλαγές στις 100 δόσεις. Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ώστε να αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, να μειωθεί η διάρκεια για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους νωρίτερα και να εισαγάγει τα επιτόκια της αγοράς στις περιπτώσεις καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα τα μέτρα όπως αναφέρονται στο κείμενο της Ελλάδας που κατατέθηκε στα Αγγλικά στην ελληνική Βουλή είναι:

1) ΦΠΑ

Η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ προβλέπεται να επιτευχθεί από τα ακόλουθα:

-23% ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας.

-13% των βασικών τροφίμων, της ενέργειας, του νερού και των ξενοδοχείων. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από το 6,5% σήμερα θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015.

-Μείωση του υπερ-μειωμένου συντελεστή 6,5% στο 6% στον οποίο θα παραμείνουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Σε ότι αφορά το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου προτείνεται η σταδιακή κατάργησή του, που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση θα καταργηθεί το καθεστώς αυτό σε νησιά με υψηλά εισοδήματα τα οποία αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, με εξαίρεση τα απομακρυσμένα. Στο τέλος του 2016, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση της εξαίρεσης, θα έχουν ληφθεί ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων οικονομικά κατοίκων των περιοχών αυτών. Έτσι σε πρώτη φάση θα καταργηθεί στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα μπορούν να επανεξετασθούν στο τέλος του 2016. Προυπόθεση είναι οι όποιες απώλειες να καλυφθούν από αύξηση εσόδων απο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φόρου.

2) Φορολόγηση

-Περιορισμοί για ένταξη στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών και καταργείται και η ειδική έκπτωση στο πετρέλαιο των αγροτών.

-Επιβάλλεται άμεσα 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά στα κέρδη των επιχειρήσεων και για τον φόρο εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη του 2017

-Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης

-Περιορίζονται οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης το 2016.

Αλλάζουν οι τιμές ζώνης των αντικειμενικών αξιών, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές φόρου ακινήτων, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστούν το 2015 και το 2016 έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

-Νέα ποινική νομοθεσία σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη

-Αλλάζει η φορολόγηση του ναυτιλιακού κλάδου

-Αύξηση στον φορολογικό συντελεστής εταιρειών από 26% σε 28% από τον Σεπτέμβριο

-Φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

-Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων

-Φόρος πολυτελείας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή από 10% σε 13%, που θα επιβληθεί με τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται φέτος

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% μέχρι το 2017

-Δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά.

3) Συντάξεις

-Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τον Οκτώβριο

-Μεταρρυθμίσεις με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά εξοικονόμηση ύψους 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1 % του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος το 2016

-Εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων λόγω θεμελιωμένων δικαιωμάτων

-Σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022 (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλιση

-Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%
-Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας.

-Αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους

-Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και υποκατάσταση από το εγγυημένο εισόδημα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Κόβεται άμεσα το ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Εξομοίωση εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία (και του ΟΓΑ) με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015

-Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών

-Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων

4) Εργασιακά

-Θεσμοθέτηση το φθινόπωρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δεν προβλέπεται άλλος τρόπος για αυξήσεις ή επαναφορά του κατώτατου μισθού «με ένα νόμο».

5) Δημόσιο

-Ενιαία μισθολογική κλίμακα, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2016. Θα γίνει επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση και εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων.

-Περιορισμοί σε άδειες, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίων, επιδόματα κλπ.

-Πλαφόν για μισθολογικές δαπάνες και το προσωπικό στο δημόσιο, που θα μειώνονται ως το 2019

-Αξιολογητές των επιδόσεων όλων των υπαλλήλων

-Νέα κινητικότητα στο δημόσιο

6) Αγορές

-Εφαρμογή όλων των συστάσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (toolkit I και ΙΙ)

-Άνοιγμα των επαγγελμάτων μηχανικών, συμβολαιογράφων, αναλογιστών, δικαστικών επιμελητών, και απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία

-Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου

7) Ιδιωτικοποιήσεις

-Αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλη εναλλακτική πρόταση έως τον Οκτώβριο του 2015.

-Το δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ.

-Ολοκλήρωση διαδικασιών για τους περιφερειακούς αερολιμένες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΓΝΑΤΙΑ, τους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού (ακριβής κατάλογος περιλαμβάνεται στο τεχνικό υπόμνημα)

-Διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναγνώριση του έργου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από τον ΟΟΣΑ

Σημαντικές αυξήσεις για τους μαθητές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς

Του ΜΑΝΩΛΗ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗ: Το μεγάλο μας τσίρκο

Οι Έλληνες μαστίζονται από την ακρίβεια και ο ΟΟΣΑ ζητάει νέους φόρους σε τρόφιμα

Τσίπρας: Αν δεν περνάς από το Μαξίμου δεν παίρνεις δάνειο και δεν έχεις χρηματοδότηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...