Κλιμακώνοντας στο παρά πέντε τις πιέσεις στους Ευρωπαίους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επανέλαβε την Πέμπτη σε σαφείς τόνους, τη θέση της Ουάσιγκτον για την απομείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί αυτό που για τον Λευκό Οίκο είναι ένα πιθανό «πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία».
Προειδοποιώντας ότι η κατάρρευση της οικονομίας της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Λιου εξέφρασε την πλέον ηχηρή έως σήμερα έκκληση της Ουάσιγκτον για συμβιβασμό.
Η Αθήνα πρέπει να παίξει τον δικό της ρόλο αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις. Αλλά ζήτησε και από τους Ευρωπαίους πιστωτές να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους των 317 δισ. ευρώ της Ελλάδας.
«Τις επόμενες λίγες ημέρες αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι εάν οι ενδιαφερόμενες πλευρές καταφέρουν να κτίσουν γερές σχέσεις εμπιστοσύνη, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτά που πρέπει έτσι ώστε η Ευρώπη να αναδιαρθρώσει το χρέος προκειμένου να είναι βιώσιμο.
Έχω ιδέες για το πως μπορεί να γίνει αυτό» συμπλήρωσε μιλώντας σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings, αλλά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν σε λίγο χρόνο και το έχω πει πάλι και πάλι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται δραματικά όταν βρίσκεσαι μπροστά σε προθεσμίες ζωής και θανάτου».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνοντας τις πιέσεις και προς την Ελλάδα, αλλά και προς τους πιστωτές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για να μην ξεσπάσει μια κρίση που θεωρούν ότι μπορεί να αποφευχθεί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα χθες και ο Τζακ Λιου και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με ομολόγους τους στην Ευρώπη, αλλά και το ΔΝΤ.
Οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό σύμμαχο στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του χρέους και στήριξαν το ΔΝΤ στην απόφαση του να δημοσιοποίηση πριν το δημοψήφισμα, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Ευρωπαίων, την έκθεση για το ελληνικό χρέος που δείχνει ότι δεν είναι βιώσιμο.
Η Ελληνική κρίση δεν αποτελεί «άμεση απειλή» για την αμερικανική οικονομία, είπε ο Τζακ Λιου, αλλά τόνισε ότι οι δυο πλευρές ενώ βρίσκονταν τόσο κοντά στη συμφωνία, τώρα δημιουργούν κινδύνους πολύ μεγαλύτερης κλίμακας για την Ευρώπη και πέρα από αυτήν – όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και στρατηγικούς.
«Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες εάν αυτή η κατάσταση καταλήξει στο σημείο που η Ελλάδα θα καταρρεύσει τελείως, Νομίζω ότι αυτός είναι ένα κίνδυνος που δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ευρωπαίους ούτε την παγκόσμια οικονομία. Πιστεύω ότι γεωπολιτικά θα ήταν λάθος», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί νέες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να είναι σε θέση να δείξει στους ψηφοφόρους ότι το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο.