Πόσος πρέπει να είναι ο φόρος για μια μπύρα ή ένα σουβλάκι σε μια αθηναϊκή ταβέρνα; Πόσος για ένα κουτί γάλα σε ένα παντοπωλείο στην ηπειρωτική Ελλάδα και πόσος στα νησιά;, διερωτάται το Bloomberg.
«Η ακεραιότητα του ευρώ εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι δανειστές της σε μία κοινή απάντηση για αυτά τα ‘πεζά ερωτήματα», γράφει άρθρο του Bloomberg σχολιάζοντας παράλληλα πως οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν τελικά αποβεί άκαρπες.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Yale, Στάθης Καλύβας εξηγεί στο Bloomberg πως: «Στις διαπραγματεύσεις είναι συχνό φαινόμενο κάποιο μικρό και επουσιώδες ζήτημα να εξελίσσεται στον παράγοντα που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ίσως ακούγεται παράλογο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για την τιμή που θα πρέπει να έχει το γάλα, αλλά σε τελική ανάλυση αυτά τα πράγματα μπορούν να αποκτήσουν πολιτική σημασία».
Σύμφωνα με το άρθρο, η συνεχής ανταλλαγή προτάσεων και το πλήθος των αναθεωρημένων προσχεδίων έχει μπερδέψει ακόμα και τους ίδιους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κατά το άθρο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. «Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η μη βιωσιμότητα του χρέους είναι η πηγή των προβλημάτων τους, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν σκέφτονται καν τη διαγραφή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την εθνική περηφάνια των Ελλήνων, όμως οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής οικονομίας ασχολούνται αυτή τη στιγμή με ζητήματα όπως η τιμή των μακαρονιών», επισημαίνει το Bloomberg αναφερόμενο στη φορολόγηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα «πεζά» ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω – μαζί με άλλα πιο φλέγοντα, όπως το συνταξιοδοτικό – θα κρίνουν τελικά εάν θα αποδεσμευτούν τα χρήματα που περιμένει η Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.
«Ωστόσο, ακόμα και για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων, το γεγονός ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν μαζευτεί πέντε φορές το τελευταίο διάστημα για να συζητήσουν εάν τα μακαρόνια θα κοστίζουν 5 ή 6 λεπτά παραπάνω, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτός ο παραλογισμός αντανακλάται και στην δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη: «Μα πόσα μακαρόνια τρώνε τελικά οι Έλληνες;»