Ακόμη πιο επαχθή φορολογικά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα ζήτησαν από την ελληνική πλευρά οι δανειστές, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλώντας νέα εμπλοκή στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη χώρα μας.
Σε νέο κείμενο που παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, απαιτούν αυξήσεις-φωτιά στον ΦΠΑ για την εστίαση και για όλα τα βασικά είδη διατροφής που διατίθενται επεξεργασμένα και συσκευασμένα (γάλα, λάδι, ψωμί κ.λπ.), διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και σε ετήσια εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών (συμπεριλαμβανομένων και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ), περικοπές-σοκ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
Ταυτόχρονα, απορρίπτουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις εταιρείες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και είσπραξη εσόδων από νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας.
Αναλυτικά, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να λάβει τα ακόλουθα μέτρα-σοκ:
1) Εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015 τριών συντελεστών:
α) ενός κανονικού συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ακόμη και για βασικά είδη διατροφής που διατίθενται συσκευασμένα όπως το λάδι, το γάλα και το ψωμί,
β) ενός μειωμένου 13% μόνο για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και
γ) ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τις πωλήσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
2) Ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.
Τυχόν υιοθέτηση του νέου αυτού επαχθέστατου καθεστώτος ΦΠΑ θα προκαλέσει:
α) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με συνέπεια την άνοδο των τιμών των συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 6,1%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου οι αυξήσεις τιμών θα φθάσουν μέχρι και το 7,62%, καθώς στις περιοχές αυτές ο (μειωμένος κατά 30%) συντελεστής 5% θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από συντελεστή 13%.
β) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων, με συνέπεια την αύξηση των τιμών τους κατά 15,5%! Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου οι αυξήσεις τιμών θα φθάσουν μέχρι και το 17,1%, καθώς στις περιοχές αυτές ο (μειωμένος κατά 30%) συντελεστής 5% θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από συντελεστή 23%.
γ) Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για όλα τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ακόμη και για το γάλα, το τυρί, το λάδι και το ψωμί, για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων), τις υπηρεσίες κηδειών, τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων και τις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% για όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες θα είναι να ανατιμηθούν κατά 8,85%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου που θα καταργηθεί ο (μειωμένος κατά 30%) συντελεστής 9% που ισχύει για όλα τα παραπάνω είδη και υπηρεσίες, η εφαρμογή συντελεστή 23% θα σημάνει ανατιμήσεις 12,8%!
δ) Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων, που δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων.
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ζητούν, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά οι εταίροι.
Συγκεκριμένα ζητείται:
Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2015.
Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από το 26% στο 28% για τη χρήση του 2016. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αύξηση του συντελεστή στο 29%.
Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες και από το 80% στο 100% για τις ανώνυμες εταιρείες.
Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% για τους αγρότες.
Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2015.
Περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω της «απλοποίησης» του τρόπου υπολογισμού της για τα εισοδήματα του 2016. Ουσιαστικά, ζητείται η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 9.545 ευρώ που προκύπτει από την έκπτωση αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Επανασχεδιασμός και ένταξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο σύστημα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, ώστε να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοδευτικότητα, από το 2016. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη μονιμοποίηση της εισφοράς και τη μείωση του ορίου ετήσιου εισοδήματος πάνω από το οποίο αυτή επιβάλλεται χαμηλότερα από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
Φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό βάζουν στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης οι εταίροι.
Ειδικότερα, ζητούν από την κυβέρνηση:
1) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν και χρησιμοποίησαν για τα μηχανήματα και τα οχήματά τους προκειμένου να παράγουν τα προϊόντα τους.
2) Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ., αντί για 200 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Συντάξεις
Ζητείται εξοικονόμηση 450-900 εκατ. ευρώ στη συνολική ετήσια δαπάνη για συντάξεις το 2015 και άλλου 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσω της υλοποίησης των ακόλουθων μέτρων:
3) Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που αλλάζει επί το δυσμενέστερο τον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές.
4) Εφαρμογή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων για την κάλυψη του «κενού» από αφήνει η αναστολή της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
5) Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 και καθιέρωση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας.
6) Κατάργηση και αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
7) Αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη συνταξιούχων από το 4% στο 6%. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι αποσύρθηκε η πρόταση που προέβλεπε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 5% και στις κύριες κατά 1% για τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ. Είχε προηγηθεί συνεννόηση του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Στρατούλη. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν και από πού θα εξευρεθούν τα αντίστοιχα οικονομικά ισοδύναμα μέτρα.
8) Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου 2015.
9) Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ., αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015.
10) Εύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.
11) Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.