Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ελληνική Κυβέρνηση, Εφημερίδα Wall Street Journal, Συνταξιοδοτήσεις, ΣΥΡΙΖΑ, Φάρμακα, Φορολογία, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,
Το σβήσε – γράψε των δανειστών επί των ελληνικών προτάσεων δεν έχει τελειωμό, απορρίπτοντας μέτρα και ζητώντας άλλα που θεωρούν οτι πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιδιώκουν.
Σύμφωνα με την γερμανική Wall Street Journal, ο διχασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές καλά κρατεί σχετικά με τα μέτρα που η Αθήνα χρειάζεται να εφαρμόσει πριν λάβει την απαραίτητη χρηματική βοήθεια.
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πεντασέλιδο έγγραφο, το οποίο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, στο οποίο περιγράφονται τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί, καθώς και το feedback των πιστωτών σχετικά με αρκετές αναθεωρήσεις μέσω αλλαγών (track changes).
Τα σημεία-κλειδιά της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι κυριότερες αλλαγές εστιάζονται στην αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις 30 Ιουνίου του 2015, στην διαγραφή της σκέψης για επιβολή εφ’ άπαξ φορολογίας 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, αλλά και πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για τις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά ειδικώς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι δανειστές:
-Ενοποιούν τη φορολόγηση όλων των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23%.
– Σε συντελεστή 13%: Μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια (δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ και φυσικού αερίου), νερό και ξενοδοχεία. Η εστίαση μεταφέρεται σε συντελεστή 23%.
– Σε συντελεστή 6%: Φάρμακα, βιβλία και θέατρο. Απορρίπτεται η ελληνική πρόταση να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οι ιατρικές προμήθειες γενικώς.