Παρά τους υψηλούς τόνους τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους, οι δυο πλευρές, θα επιδιώξουν την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tribune.gr, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδιώξει ρήξη και θα συζητήσει μερικές ακόμη «υποχωρήσεις» έναντι των ευρωπαίων εταίρων , με στόχο την συμφωνία.
Οι «παραχωρήσεις» αυτές θα αφορούν κυρίως τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις , για ορισμένες εκ των οποίων προϊδέασε ήδη από χθες, μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ελληνική κυβέρνηση:
-Αποδέχεται την ενεργή συμβολή του ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού πλαισίου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για μέτρα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά ενδεχομένως και η αλλαγή των ορίων ηλικίας με βάση το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως βέβαια και η ενοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων.
-Αποδέχεται την ενεργή συμβολή του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για την κατάρτιση ενός νέου εργασιακού πλαισίου, με στόχο την ευελιξία αλλά και την ασφάλεια στην εργασία.
-Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, με εξαίρεση τα δίκτυα και κυρίως τις υποδομές στην ενέργεια και το νερό.
-Θα αποδεχτεί έναν πλήρη έλεγχο από μέρους της ΕΕ των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου, ώστε στο εξής να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
-Θα αποδεχτεί αλλαγές στο ΦΠΑ , αρκεί να μην προκληθούν αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικό ρεύμα.
-Θα αποδεχτεί ακόμη και μια περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αν αυτό θεωρεί ως ένα από τα λίγα εμπόδια για την σύναψη συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει και την προηγούμενη απόφαση της για μια πλήρη και ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, με την λήξη του προγράμματος, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι προτείνουν την παράταση του ισχύος προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 ή ενδεχομένως και μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι στην νέα αυτή παράταση θα αποκλειστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.