Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να δηλώσει «παρών» στον διάλογο για την ενιαία κεντροαριστερά.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «συμφωνίες κορυφής, τεχνητές συγκολλήσεις ή συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι ερήμην των προοδευτικών Ελλήνων» καθώς «καμιά κίνηση ηγεσιών και μόνο, δεν μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».
Ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει με σεβασμό στις διακριτές πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν και σημειώνει ότι υπάρχουν προοδευτικοί πολίτες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΟΤΑΜΙ και στον ΣΥΡΙΖΑ,ενώ πολλοί παραμένουν πολιτικά άστεγοι.
«Τις τελευταίες ημέρες, δύο πολιτικά κόμματα που κινούνται στον προοδευτικό χώρο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ),εξέλεξαν νέες ηγεσίες. Εύχομαι ειλικρινώς στην κυρία Φώφη Γεννηματά και στον κύριο Θανάση Θεοχαρόπουλο, καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου Εξηγεί δε, γιατί θέλει την επανένωση του χώρου της κεντροαριστεράς: «Είναι προφανές ότι, ο χώρος μας, κατακερματισμένος και χωρίς τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν,εμφανίζεται ως μεγάλος απών των εξελίξεων και δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».
Υποστηρίζει ακόμη ότι ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για «να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας του προοδευτικού χώρου».
Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, δεν παραλείπει να επιρρίψει τις ευθύνες για την απουσία του προοδευτικού χώρου στις προηγούμενες ηγεσίες του: «Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως, δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που με την ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση τους, ανέτρεψαν μια προοδευτική κυβέρνηση και στη συνέχεια συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη. Συνυπεύθυνες, δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων. Ελπίζω να κατανοούν το μέγεθος της ευθύνης τους, τουλάχιστον οι δεύτερες».