Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλα όσα προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας

Όλα όσα προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πέντε πυλώνες βασίζεται η πρόταση των τριών Θεσμών προς την Αθήνα, για να επιτευχθεί συμφωνία.

Αυτοί είναι η αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή, τα μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα.

Την πρόταση των Θεσμών παρουσίασε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων».

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Συνοπτικά, για τους πέντε βασικούς πυλώνες, η πρόταση προβλέπει:

•Δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018.

•Ιδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

•Στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

•Μεταρρυθμίσεις για την αγοράς εργασίας και μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

•Εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο Brussels Group.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Εχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, όπως ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ. Οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί. Η ίδια τόνισε ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με αυτούς τους στόχους, τόνισε η Μπράιτχαρτ, αλλά, συμπλήρωσε, το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

Συντάξεις

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί τόνισε πως οι Θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία.

Η αναδιάρθρωση αφορά την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Μισθοί

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Μπράιτχαρτ για την πρόταση, οι Θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

ΦΠΑ

Τέλος, σχετικά με τους συντελεστές του ΦΠΑ, η Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι Θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!

Τι φοβούνται ΝΑΤΟ και ΕΕ από την εκλογή Τραμπ – Το μήνυμα του Μαρκ Ρούτε για την «απειλή της Ρωσίας»

Ο Μπλίνκεν επειγόντως στις Βρυξέλλες για στήριξη στην Ουκρανία πριν αναλάβει ο Τραμπ

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

Eurostat: Οι Έλληνες παίρνουν μισθό 20.900 ευρώ λιγότερα τον χρόνο από τον μέσο Ευρωπαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...