Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανένδοτοι οι πιστωτές απαιτούν σκληρά μέτρα – Ψάχνει σύγκλιση με υποχωρήσεις το Μαξίμου

Ανένδοτοι οι πιστωτές απαιτούν σκληρά μέτρα – Ψάχνει σύγκλιση με υποχωρήσεις το Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανένδοτο κατά της Ελλάδας, φαίνεται πλέον πεντακάθαρα ότι έχουν κηρύξει οι πιστωτές της χώρας, με την «ηγεμόνα» των εταίρων Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται άκαμπτη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποταχθεί στις απαιτήσεις των «θεσμών».

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της , όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας, τροποποιώντας και συμπληρώνοντας την περιβόητη πρόταση των 47 σελίδων που έχει αποστείλει στους θεσμούς.

Προφανώς ενθαρρυμένη από την «ουδέτερη» στάση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα από την Βαυαρία, ότι ναι μεν επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Και προφανώς όταν η κ. Μέρκελ , μολά για μεταρρυθμίσεις, εννοεί την απαράδεκτη πρόταση των θεσμών, για φοροεπιδρομή, περικοπές στις συντάξεις και στο ΕΚΑΣ και ανατιμήσεις μέσω αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε κυνική λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα , αφού όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Στο σημείο αυτό υπεραμύνθηκε των αποτυχημένων προγραμμάτων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι «Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες. Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που όπως και η κ. Μέρκελ αναφέρθηκαν στην αίσθηση του επείγοντος της όλης διαδικασίας επαναλαμβάνοντας ότι ο χρόνος για την ελληνική πλευρά τελειώνει.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις του Μπαράκ Ομπάμα, μάλλον αυτή τη φορά δεν βοήθησαν την ελληνική κυβέρνηση , καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και αυτός για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

Με τα δεδομένα αυτά , η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να χαμηλώσει τόνους προκειμένου να συνεχίσουν τις επαφές με εκπροσώπους των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις της πρότασης των 47 σελίδων που έχει αποστείλει στην Κομισιόν.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υιοθετηθούν μέτρα που θα φτωχοποιήσουν την κοινωνία και θα επιτείνουν την ύφεση, όπως η ένταξη της ΔΕΗ (ενεργειακό κόστος) και του τουρισμού στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ , ή και η περικοπή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ.

Γι αυτό κα αναζητεί «ισοδύναμα» μέτρα. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σκέφτεται να προτείνει διαφορετικές αλλαγές στο ΦΠΑ και συγκεκριμένα τη μετάθεση του μεσαίου συντελεστή από το 11 στο 13% στον οποίο θα ενταχθούν ο πολιτισμός , κάποια είδη τροφίμων , τα τιμολόγια ρεύματος-νερού και ο τουρισμός .

Ακόμη θα προτείνει και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ , από 30.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις νέες αυτές υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης διαμήνυσαν στον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες , όπου βρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Ως «αντάλλαγμα» η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια δέσμευση για το χρέος και άμεσες λύσεις στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Οι εκτιμήσεις , πάντως, διεθνών παρατηρητών δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την προώθηση μιας «ενιαίας συμφωνίας» που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση και κάνουν λόγο για «σταδιακή συμφωνία».

Ενδεικτικό είναι και το σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές μπορούν να περιμένουν μέχρι το χειμώνα για να σφραγίσουν μια τρίτη συμφωνία διάσωσης για την χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

DW: Όταν η διαφήμιση προκαλεί – Από το φιλί στο στόμα Μέρκελ-Σαρκοζί στα «μοντέλα» της Jaguar

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Ανάλυση CNN για Συρία: Τι θα επακολουθήσει είναι αδύνατο να προβλεφθεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...