Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βρυξέλλες, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Φρανσουά Ολάντ,
Μετά από μία δίωρη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία τη Δευτέρα με οικοδεσπότη την Άγκελα Μέρκελ και εντατικές εργασίες των τεχνικών ομάδων την Τρίτη, οριστικοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της Ελλάδας.
Οι τρεις Θεσμοί κατέληξαν σε μια τελική πρόταση η οποία, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη στην ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καταστεί σαφές πως θα γίνει αυτό, μέσω τηλεδιάσκεψης ή φυσικής συνάντησης.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κείμενο των δανειστών προβλέπει μια ενδιάμεση συμφωνία που θα «βγάλει» την Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Α) Τρίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος,
Β) Χρήση του ποσού των 10,9 δισ. του ΤΧΣ τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η χρήση του ποσού αυτού να πρόκειται να αναπροσδιοριστεί προκειμένου να συμβάλλουν στην αποπληρωμή τόσο των δόσεων του ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο, όσο της λήξης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Χαρακτηριστικές είναι η πληροφορίες που μετέδιδε το πρωί της Τρίτης το ισπανικό ραδιόφωνο SER. Αν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα 9 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας και να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα στο καλοκαίρι, ανέφεραν οι πληροφορίες του SER.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το SER οι ανάγκες των τραπεζών θα συζητηθούν στο μελλοντικό πρόγραμμα γεγονός που υποδηλώνει ότι πρακτικά η Ευρωζώνη επιδιώκει να παρατείνει το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης.
Γ) Εφαρμογή από την Αθήνα προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα κινείται στη λογική 70% του προηγούμενου προγράμματος και 30% νέων προτάσεων και θα προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα κυμαίνονται βραχυπρόθεσμα γύρω στο 1%, ενώ μεσοπρόθεσμα θα αυξάνονται, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη σε ποια έκταση θα υπάρξουν προβλέψεις για συντάξεις και τα εργασιακά,
Ε) Έναρξη των συζητήσεων μέσα στον Ιούνιο για ένα νέο πρόγραμμα.