Την πρόθεση της Αθήνας να πληρώσει κανονικά το ΔΝΤ τον Ιούνιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο CNN, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
«Θα καταβάλουμε τη δόση, επειδή δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έως τότε θα έχουμε μια συμφωνία με τους θεσμούς, τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι «όλοι ξέρουν -οι φίλοι μας, οι εταίροι μας και οι θεσμοί- ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία».
Αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση για στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση απλώς επανέλαβε κάτι που έχει πει ο ίδιος πολλές φορές.
«Ό,τι έχω πει είναι απλώς κοινή λογική. Έχουμε τηρήσει εδώ και τέσσερις μήνες τις υποχρεώσεις μας προς τους πιστωτές μας, εξαντλώντας κάθε απόθεμα ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για πάντα και οι πιστωτές το ξέρουν αυτό. Άρα είναι ώρα να έρθουν στο τραπέζι και να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου αλλά στο 1/3 του δρόμου», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε, είναι ώρα για τους θεσμούς και κυρίως για το ΔΝΤ να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να έρθουν σε συμφωνία με εμάς.
Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Γ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει τη βούληση της Ελλάδας να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Διαμηνύει, ωστόσο, ότι η χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων… για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος… για τη φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ».
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αν προσπαθήσει να επιτύχει τους «αφόρητα υψηλούς» στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, που ζητούν οι πιστωτές της.
«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί – και δεν θα αποδεχθεί – μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο άρθρο του.