Εντολή να κλείσουν άμεσα την συμφωνία με τους “θεσμούς”, εξαντλώντας μάλιστα όλα τα περιθώρια μέχρι το όριο των “κόκκινων γραμμών” έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους Έλληνες “διαπραγματευτές” που θα συμμετάσχουν την Τρίτη στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tribune.gr,στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα, ο πρωθυπουργός σε πλήρη συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποφάσισαν να κάνουν άλλη μια μεγάλη προσπάθεια ώστε το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο να πετύχει εάν είναι δυνατόν και αύριο Τρίτη, μια “μη αμφισβητήσιμη” συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές στο προγραμματισμένο Brussels Group.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει για τον ΦΠΑ ένα τελικό σχέδιο το οποίο προβλέπει τελικά 3 συντελεστές. Στο 22%, στο 14% και στο 7%. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να “βάλει νερό στο κρασί της” σε ότι αφορά στον ποιο συντελεστή θα μεταταγωγούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Έτσι “κόκκινη γραμμή” φέρεται να είναι η παραμονή στο χαμηλό συντελεστή 7% των φαρμάκων, των υπηρεσιών πολιτισμού και λίγων ειδών βασικών τροφίμων, στον μεσαίο 14% του τουρισμού και της ενέργειες και στον μεγάλο 22% όλων των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έλαβε εντολή να θέσει μετ επιτάσεως και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και να επιμείνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με τους εταίρους και πιστωτές να μιλούν για πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει λάβει εντολή να υπενθυμίσει στο Brussels Group, ότι αποδέχεται να υπάρξει σε βάθος τετραμήνου μια συνολική επανεξέταση του εργασιακού, επί τη βάσει των προτάσεων του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά μόνο για την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι θα αποφασίζουν για τις σχέσεις τους. Επίσης ,η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή για τροποποιήσεις των αρχικών της εξαγγελιών σε ότι αφορά γενικότερα τα εργασιακά, όπως οι ομαδικές απολύσεις, που μπορούν να γίνουν αποδεκτές, υπό αυστηρότατους όρους που θα αξιολογεί ένα νέο ελεγκτικό όργανο.
Το μεγάλο ζήτημα παραμένει το ασφαλιστικό όπου ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές δεν έχουν προσέγγιση παρά μόνο για την αποφυγή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους θεσμούς να ζητούν μειώσεις και κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και επιμήκυνση του εργασιακού βίου έως τα 67 έτη.
Στις κατευθύνσεις που δίδονται στους διαπραγματευτές του τεχνικού κλιμακίου είναι και το ότι κάθε βήμα πίσω που γίνεται από ελληνικής πλευράς να έχει “ανταλλάγματα” στο ζήτημα της ρευστότητας και γενικότερα των επενδυτικών πακέτων που μπορούν να εισρεύσουν στη χώρα.