Άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά στην Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου ήταν εμφανής η εικόνα διάστασης στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Όπως αναφέρει η “Κ” , πάντως, καταβλήθηκε προσπάθεια για να διασκεδαστούν οι αντιφάσεις, αλλά μια σειρά μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων οι Θαν. Μπούρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικ. Κακλαμάνης έθεσαν στη συνεδρίαση αίτημα σύγκλησης της Κ.Ο. του κόμματος.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, που ήδη από χθες με την ομιλία του στον ΣΕΒ έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για συνεννόηση αλλά και τις κόκκινες γραμμές που θα οδηγήσουν στο γαλάζιο όχι, απέφυγε – σύμφωνα με πληροφορίες – να κάνει εισήγηση, επιλέγοντας να ακούσει τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Εν τέλει, η συνεδρίαση κατέληξε σε ένα ανακοινωθέν, που άπαντες έσπευσαν να σημειώσουν ότι υπήρξε ομόφωνο. “Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και το λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα. Η ΝΔ ως η κατ´εξοχήν ευρωπαική παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Είναι επίσης σαφές ότι η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη , ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Καραγκούνης.
Ως προς τον τρόπο λήψης της απόφασης, καθώς είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις στελεχών για την ανάγκη σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας ή ακόμη και για απόφαση των ίδιων των βουλευτών, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση, με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού». Προφανώς, ο τελικός λόγος είναι του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πάντως επισημοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία, εάν βέβαια αυτή υπάρξει.