Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μέσα στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει το πολιτικά «αυτοκτονικό» καρφί που πέταξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προς τον Κώστα Καραμανλή, στο όνομα του οποίου είναι γνωστό ότι τόσο οι βουλευτές – πλην της ακροδεξιάς δράκας πέριξ του πρώην πρωθυπουργού – όσο και η κοινωνική βάση του κόμματος πίνει νερό.
«Πρόσφατα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ύπαρξη αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ του ίδιου και του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η φράση έδωσε το έναυσμα για σχόλια περί ύπαρξης ενός “πολιτικού φλερτ” μεταξύ των δυο πλευρών. Πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει κάτι τέτοιο;» είναι η ερώτηση που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος απάντησε προκαλώντας πολλά σχόλια αλλά και το μένος της καραμανλικής πτέρυγας «ασφαλώς όχι. Και πιστεύω πως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά, δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Καραμανλής μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κάποια ανοιχτή θέση. Ωστόσο, συνομιλητές του σημειώνουν στο tribune ότι θα τοποθετηθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς επιδιώκει μία ουδετερότητα στα εσωκομματικά της ΝΔ. Πάντως, το «πρώτα η χώρα» που προκρίνουν στενοί του συνεργάτες, γέρνει την πλάστιγγα στην υπερψήφιση της συμφωνίας που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάζει καθημερινά φαινόμενα ανταρσίας με θρυαλλίδα περαιτέρω εσωκομματικών εξελίξεων την διαφαινόμενη συμφωνία που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτήν.
Το κόμμα της Συγγρού είναι χωρισμένο σε δύο φράξιες, με το σαμαρικό μπλοκ να τάσσεται προσχηματικά υπέρ της υπερψήφισης μόνο «εφόσον η συμφωνία είναι συνολική» όπως τόνισε την Κυριακή. Την πραγματική θέση του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο απηχούν οι τοποθετήσεις των στενών συνομιλητών του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της καταψήφισης, την ώρα που στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοιχίζονται πίσω από το λεγόμενο «ευρωπαϊκο μέτωπο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας και εμφανιζόμενοι ως μία πιο διαλλακτική και με διάθεση συνεννόησης δύναμη στο χώρο της κεντροδεξιάς.