Η κρίση έχει αφήσει βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ).
Όπως ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη «ξέρω ότι πολλοί είστε με κομμένη την ανάσα, αναμένοντας αν θα υπάρξει η περίφημη συμφωνία. Άκουσα νωρίτερα τον κύριο Κατρούγκαλο, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία καθυστερεί επειδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέα υφεσιακά μέτρα. Ουδείς διαφωνεί με αυτό, όμως να ξέρετε κύριε Υπουργέ ότι η αργοπορία σας κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία Κάθε πρωί που ξυπνάτε, προσθέτετε ένα τέτοιο μεγάλο βάρος στην πραγματική οικονομία.
Δεν χρειάζεται να αναλύσω τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών άλλωστε είναι γνωστά. Πρέπει όμως να συζητήσουμε για το τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία χρόνια.
Περάσαμε τη βαθύτερη κρίση όλων των εποχών. Το κράτος σχεδόν επισήμως χρεοκόπησε. Δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες όπως συνέβη αλλού, ούτε χρεοκόπησε και ο ιδιωτικός τομέας. ‘Αρα το κράτος μας θα έπρεπε να αλλάξει. Αλλάξαμε αρκετά αλλά δεν φτάσαμε ακόμα στον τελικό προορισμό.
Πρώτη αιτία το πολιτικό μας σύστημα. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνήσανε στα βασικά. Εδώ, αυτό δεν συνέβη. Ο βαθύς διχασμός δεν επέτρεψε στις τρεις κυβερνήσεις της κρίσης να εφαρμόσουν μεταρρυθμιστική πολιτική. Εφαρμόστηκαν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα και δεν έγινε τίποτα για τον παραγωγικό τομέα.
Για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, χρειάζεται να παράγουμε πλούτο. Αυτόν τον πλούτο τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος χαροπαλεύει ανάμεσα στην υπερφορολόγηση, στις έκτακτες εισφορές και στην γραφειοκρατία.
Στις εκλογές ο λαός ψήφισε αλλαγή. Μετά από εκατό μέρες η κυβέρνηση άρχισε επιτέλους να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο Λένιν είχε πει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πεισματάρα για να την αγνοεί κανείς.
Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα. Εμείς σας παραδώσαμε ανάπτυξη, έστω και ελάχιστη. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσε επισήμως ότι ξαναμπήκαμε σε ύφεση, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Τι συνέβη αυτό το διάστημα;
Διαβάζοντας τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η κατάσταση παραμένει άκρως ανησυχητική:
– Τον Απρίλιο, το οικονομικό κλίμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, πέφτοντας στις 92,8 μονάδες.
– Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις 84,6 μονάδες (πέρσι, αντίστοιχα, ήταν στις 91,9), υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη οι προβλέψεις για τη βιομηχανική παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν διαρκώς έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις παραγγελίες να αυξάνονται μόνον οριακά.
Συγκεκριμένα, μόνο μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής δηλώνουν ικανές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές το τρέχον τρίμηνο επιδεινώνονται.
Σ’ αυτά ήρθε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση κατά 26% των συναλλαγών με Κύπρο, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έσπευσε να επιβάλει αυτόν τον κρυφό φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές, οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της άμεσα. Ας μην προσθέτει στις επιχειρήσεις νέα προβλήματα. Αρκετά έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν.
Η ευαισθησία μας για τον άνεργο δεν μπορεί να εξαντλείται στον τίμιο αγώνα των καθαριστριών διότι 1.300.000 άνεργοι του ιδιωτικού τομέα βιώνουν μια τραγωδία.
Κανείς δεν μιλάει για αυτούς. Κανείς δεν αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην εξαγωγή μυαλών στην Ευρώπη. Για την πωλήτρια, την κομμώτρια, την εργάτρια που δεν έχουν συνδικαλιστικό φορέα δεν βλέπω την κυβέρνηση να κόπτεται.
Το στοίχημα για την χώρα είναι να κάνουμε μια μεγάλη ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Η πρώτη λύση είναι να μεγαλώσει η πίτα των φορολογικών εσόδων.
Έχω καταθέσει τις απόψεις μου για την φορολογία, ακόμα και όταν διαφωνούσα στο θέμα αυτό με την κυβέρνηση της ΝΔ. Πιστεύω ότι οι εταίροι μας πρέπει να πειστούν για την ανάγκη νέου φορολογικού συστήματος με εγγυημένα έσοδα. Να κάνουμε νέα εκκίνηση με χαμηλούς συντελεστές και να γίνουμε αμείλικτοι στην φοροδιαφυγή.
Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Και επειδή συχνά ακούω το στρεβλό επιχείρημα ότι είμαστε μικρή χώρα, έχω να πω το εξής: το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Φιλανδία είναι μικρές χώρες, που όμως εξάγουν το 50 % της παραγωγής τους. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και με εθνική συνεννόηση να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Κλείνοντας θέλω να πω το εξής. Έχοντας πείρα στα Ευρωπαϊκά, κύριε Κατρούγκαλε, θα ήθελα να σας πω ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ντέρτι να αποτύχει η κυβέρνηση της αριστεράς. Απλώς η Ευρώπη λειτουργεί με κανόνες. Είναι αδιανόητη η λογική ότι μετά από μια εκλογική αναμέτρηση σε μια χώρα, αλλάζουν μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Πέρασαν τρεις μήνες για να το καταλάβετε αυτό.
Σε ότι αφορά τη Ν.Δ. δεν θα είμαστε η αντιπολίτευση του λαϊκισμού. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Υπεύθυνα θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, εφόσον πορευτεί στη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά θα είμαστε σκληροί απέναντι σε κάθε κυβερνητική πολιτική που θα αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των ανέργων και της νέας γενιάς», σημείωσε η κα Μπακογιάννη.