Η Ουάσιγκτον πιέζει την Αθήνα να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), που υποστηρίζεται από τη Δύση, για χάρη του ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, γράφει το ρωσικό Μέσο Russia Today.
Η Ελλάδα πρέπει να σκεφθεί να συμμετάσχει στον TAP, ο οποίος θα συνδέσει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και της Αδριατικής, δήλωσε ο Άμος Χόχσταϊν μετά από συζητήσεις με Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Παρασκευή.
“Τουρκικός αγωγός (Turkish Stream) δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κονσόρτσιουμ (κοινοπραξία) που θα τον κατασκευάσει, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για να κατασκευαστεί. Λοιπόν, ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, και ας περιμένουμε μέχρι να δούμε κάποια κίνηση και τότε βλέπουμε εάν αυτό είναι σχετικό ή δεν είναι σχετικό και στο μεταξύ ας επικεντρώσουμε σε αυτό που είναι σημαντικό – στον αγωγό που έχουμε ήδη συμφωνήσει, σε αυτό που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει”, υποστήριξε ο Χόχσταϊν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε με τους Έλληνες αξιωματούχους, είπε μόνο ότι “περισσότερο συμφώνησαν παρά διαφώνησαν”.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι που περισσότερο συμφώνησαν παρά διαφώνησαν, σύμφωνα πάντα με τον Χόχσταϊν, είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Παππάς.
Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απάντησε ότι η χώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.
“Υποστηρίζουμε αυτό το έργο επειδή θεωρούμε ότι θα ήταν προς όφελος της χώρας μας”, δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε ότι η αμερικανική θέση είναι ο καλύτερος τρόπος για την Ευρώπη να εξασφαλίσει την ενεργειακή της προμήθεια, με το να διαφοροποιήσει τις πηγές της εξασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό. Επίσης πρόσθεσε ότι έχοντας και άλλες πηγές φυσικού αερίου θα “βοηθήσει με την τιμή, την αξιοπιστία του ανεφοδιασμού και θα βοηθήσει να βγει ο πολιτικός παράγοντας από το σύστημα ανεφοδιασμού”.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε ελληνικές εταιρείες που θα ενταχθούν στο έργο κατασκευής του ρωσικού αγωγού. Ο Τσίπρας από την πλευρά του επιβεβαίωσε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στο έργο του Turkish Stream.
Νωρίτερα τον Απρίλιο κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, Πούτιν και Τσίπρας συμφώνησαν να συνεργαστούν στην κατασκευή ενός νέου αγωγού, ο οποίος θα είναι μέρος του έργου κατασκευής του Turkish Stream, ο οποίος θα μετέφερε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα ενταχθεί στο έργο θα γίνει ένα από τα κύρια κέντρα διανομής ενέργειας στην Ευρώπη, και θα κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τέλη διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ένα τέτοιο έργο θα φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η απογυμνωμένη από μετρητά Ελλάδα θα μπορούσε από τέτοια έργα να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της στους διεθνείς δανειστές της.