Με πακέτο μέτρων που θα οδηγήσουν σε σκληρή λιτότητα μέχρι το 2016, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που ανακάλυψε το ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ταξιδεύει για την Φραγκφούρτη.
Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπάνών 1-2 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα παρουσιάσει στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θα επιχειρήσει να πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κύριος Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κύριο Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει:
– έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,
– αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.
– αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,
– τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,
– απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ
– ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.
Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται το ναυάγιο στις προσπάθειες για επίτευξη μίας “ενδιάμεσης συμφωνίας” μετά τη δίμηνη παράταση του Φεβρουαρίου.
Πρόσωπο – κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες στον κ. Ντράγκι ενώ παράλληλα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα εντείνουν τις επαφές τους με ΔΝΤ και Κομισιόν.
Προειδοποιεί και… πυροβολεί το ΔΝΤ
Σύμφωνα με το Ταμείο, η Ελλάδα αντί για πρωτογενές πλεόνασμα, παρουσιάζει έλλειμμα 1,7% και μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρωζώνη δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει το μέρος που του αναλογεί για τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εκτός αν ο Τσίπρας πάρει σκληρά μέτρα ή οι Ευρωπαίοι συναινέσουν σε κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.
Υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα ζωής της Ελλάδας» οι Financial Times περιγράφουν με ζοφερό τρόπο την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χώρα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσής της ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο την φέρνει αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει την ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εκτός αν οι Ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν σημαντικό ποσό του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως έχει προειδοποιήσει το ΔΝΤ τους πιστωτές της Ευρωζώνης Αθήνας.
Σύμφωνα με τους FT, η προειδοποίηση δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Αυτή η προειδοποίηση, ανοίγει την προοπτική να καθυστερήσει ένα μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης του πακέτου διάσωσης στο οποίο στοχεύει η Ελλάδα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση.
Τα μισά από τα 7,2 δις ευρώ – που είναι το αντικείμενο της έντονης διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στις Βρυξέλλες – πρόκειται να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό, αυτό το μήνα.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, αντιτίθενται στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Ωστόσο, η στήριξη του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τα κεφάλαια του όσο και για να διατηρηθεί η πολιτική υποστήριξη για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, ιδίως στη Γερμανία.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην εκρηκτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ Τόμσεν είπε ότι τα αρχικά στοιχεία που είχε λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές, έδειχναν πως το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα άγγιζε το 1,5% του ΑΕΠ φέτος.
Σύμφωνα με τους στόχους διάσωσης, η Αθήνα υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – καθαρές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, με εξαίρεση τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος – 3% του ΑΕΠ του 2015.
Με το μεγάλο πλεόνασμα πλέον να μετατρέπεται σε ένα μεγάλο έλλειμμα, τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα θα αρχίσουν να εκτοξεύονται και πάλι. Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι αυτό θα αναγκάσει την Αθήνα, είτε να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν με διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να μπει σε βιώσιμη τροχιά.
Αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι ο κ Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ωρών στη Ρίγα.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες, είναι πολύ μεγάλο, αυτή τη στιγμή» είπε αξιωματούχος που ενεπλάκη στις συνομιλίες. Σημείωσε δε ότι τόσο η Αθήνα, που ανθίσταται στις νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης, θα αντιπαρατεθούν με το ΔΝΤ. Μια μάχη που δεν είναι πρωτόφαντη: Πριν από 3 χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να απελευθερώσει το μερίδιό του για τη δόση του πακέτου βοήθειας, καθώς υπήρχαν παρόμοιοι φόβοι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν αποκλιμακώνονταν αρκετά γρήγορα.
Η πρόβλεψη για αύξηση του ελληνικού ελλείμματος στο 1,7% – αλλά και οι υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αυξήσει επίσης το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου βοήθειας.
Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει αρχικά ένα νέο πρόγραμμα ύψους 30 – 50 δισ. ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς.
Με τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της να παραμείνουν βαθιές σε όλα σχεδόν τα θέματα ουσίας, οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές πιέζουν για αρκετή πρόοδο, ώστε οι υπουργοί να έχουν περισσότερο χρόνο.
Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε μία δήλωση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να χαλαρώσει το καπάκι που έχει επιβληθεί στις ελληνικές πωλήσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους. Αν η Αθήνα ήταν σε θέση να πουλά επιπλέον έντοκα γραμμάτια, αυτό θα ανακούφιζε προσωρινά το ροκάνισμα της ρευστότητας.