Μία είδηση βόμβα που εφόσον επιβεβαιωθεί αλλάζει εντελώς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του, το οποίο κάνει το γύρο των γερμανικών Μέσων, η Μόσχα αναμένεται να εκταμιεύσει άμεσα την προκαταβολή τριών έως πέντε δισ. ευρώ προς την Αθήνα για τη συνέχεια του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα.
«Η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» δηλώνει στο Spiegel Έλληνας αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση ρευστότητας».
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ η σχετική συμφωνία κλείστηκε στο Κρεμλίνο, στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.
Μάλιστα, το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών σύμφωνα με το Spiegel θα υπογραφεί άμεσα, με πιθανότερη ημέρα την ερχόμενη Τρίτη, όπως σημειώνει ο Έλληνας αξιωματούχος.
Τα κεφάλαια θα αποτελούν προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μία συμφωνία που «μπορεί να γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι ο νέος αγωγός αυτός, ο οποίος θα περνά μέσα από την Τουρκία και την Ελλάδα διοχετεύοντας το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.
Επιβεβαιώνεται και από ελληνικές πηγές η συμφωνία και τα χρήματα
Για πιθανότητα υπογραφής -στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας- της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Αθήνας για τον αγωγό από την Τουρκία, η οποία μπορεί να αποφέρει στην Ελλάδα ποσό έως και 5 δισ. ευρώ, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», το ποσό θα είναι προκαταβολή των κερδών, που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης.
Όπως αναφέρεται, οι υπογραφές για τη συμφωνία, που κλείστηκε στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πιθανόν να μπουν ακόμη και τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε συναντηθεί, στη Λετονία, με τον επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν, με τον οποίο συζήτησε το θέμα.
Το έργο του αγωγού, πάντως, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αναμένεται να έχει υλοποιηθεί έως το 2019.
Το Κρεμλίνο διαψεύδει
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι στο πλαίσιο της Ελληνο – ρωσικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, θα δοθεί άμεσα προκαταβολή στην Ελλάδα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πεσκόφ το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε στις συναντήσεις που υπήρξαν στην Ρωσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας.
«Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μόσχας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με τον σχεδιαζόμενο “Ελληνικό αγωγό” κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού ότι “εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019” και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.
Ωστόσο…
Εμείς θα συνιστούσαμε υπομονή μέχρι να δούμε στην πράξη τι θα κάνει το Κρεμλίνο, διότι τα 5 δισ. προκαταβολικά έχουν “ταράξει” Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς δανειστές, οπότε για να μην συμβεί κάνα πρόωρο ατύχημα δεν είναι κακό πράγμα οι διαψεύσεις…