Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης – Πούτιν: Οι Έλληνες δεν ζήτησαν βοήθεια

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης – Πούτιν: Οι Έλληνες δεν ζήτησαν βοήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής ημέρας για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε με καθαρές θέσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, προκρίνοντας ενεργειακές συμφωνίες και επέκταση του αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία και στην ελληνική επικράτεια και παράλληλα εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ως αντίποινα για την ουκρανική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαμφισβήτητο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική”.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων αμοιβαίων συνεργασιών με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Στην συζήτηση διερευνήθηκαν με ποιους τρόπους θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών στη Ρωσία, ή θα αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πως θα προσελκυθούν επενδύσεις, πως θα επιτευχθεί η αύξηση του τουρισμού και των μορφωτικών, πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τους δύο ηγέτες απασχόλησε πως θα προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην πολιτική.

Η Ελληνική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες για την κατασκευή ελληνικού αγωγού από τα τουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια.

Απαντώντας στις… νουθεσίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και όχι επαίτης, να ζητάει βοήθεια για την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος και δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική.

«Το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι «αν μας πετάξουν έξω από την Ε.Ε.» οαπάντησε πως «συνεπιβάτες είμαστε και συνιδιοκτήτες του καραβιού, σε κανέναν δεν δίνουμε το δικαίωμα να μας πετάξει από το καράβι».

Πούτιν: Οι Έλληνες δεν ζήτησαν βοήθεια

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση του εμπορίου στο προ των κυρώσεων στάδιο.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε κατά την ομιλία του μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και επεσήμανε πως η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Πούτιν τόνισε επίσης ότι θα αποδοθεί μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.

Παράλληλα επεσήμανε ότι στόχος των δύο χωρών είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και ο τουρισμός, καθώς η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών για τους Ρώσους, ενώ εκεί τόνισε και τη σημασία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος πολιτισμού για την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι οι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι συζητούν για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της Θεσσαλονίκης.

Τέλος για το Κυπριακό ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου υπέγραψαν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και κοινό πρόγραμμα δράσεων των δύο χωρών για τα έτη 2015 – 2016 λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης τύπου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του έθεσε ως στόχο της συνάντησης την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος και των δύο με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν με θερμά λόγια καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ανεφερόμενος στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρώσος βουλευτής: Η απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων από το Κίεβο μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι απαντά ο Ζελένσκι για την «άδεια» των ΗΠΑ να πλήξει βαθιά ρωσικό έδαφος

Ιαπωνία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της ανατολικής Ασίας

Ο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με ATACMS τη Ρωσία

Ζελένσκι: Παραδέχεται τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας και επιζητεί άμεσο τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...