«Εργαζόμαστε για το καλό σενάριο» επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στο Bloomberg και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει, τελικά, συμφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι ξέρουν τί θα συμβεί».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία «δεν είναι παρά μία επίσκεψη σε μια παραδοσιακά φιλική χώρα. Αυτό δεν αλλάζει, όπως αφήνουν να εννοηθεί πολλά media, το πού είμαστε επικεντρωμένοι, δηλαδή την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Ξεκαθάρισε ότι ότι ο πρωθυπουργός δεν πηγαίνει στη Ρωσία για να βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
«Το θέμα αυτό θα πρέπει να λυθεί με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», τόνισε και σημείωσε πως «εδώ και καιρό δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση κι ενώ η Ελλάδα πληρώνει πολλές δόσεις χρέους, δεν λαμβάνει καμία δόση από το πρόγραμμα από το καλοκαίρι του 2014».
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ αναφέρει πως συναντήσεις όπως αυτή με την κ. Λαγκάρντ είναι αναγκαίες στην πορεία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί και τα συμφέροντα της ΕΕ και την αρχή της δημοκρατίας, πρόσθεσε. «Δουλεύουμε σκληρά για το καλό σενάριο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στις εξαιρετικά επίμονες ερωτήσεις στο τι θα κάνει η Αθήνα αν δεν υλοποιηθεί.
Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι κάθε δημοκρατική κυβέρνηση έχει «κόκκινες» γραμμές και ότι η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι με τέτοιες πολιτικές το χρέος ανέβηκε από 120% σε 180% του ΑΕΠ.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει αποκλειστικά από δικούς της πόρους το χρέος της και εξέφρασε αισιοδοξία για τις δυνατότητες σύντομης οικονομικής ανάκαμψης εάν διακοπεί η λιτότητα και επέλθει συμφωνία και η συνεπακόλουθη βεβαιότητα.
Όσον αφορά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι «πολλοί από αυτούς με τους οποίους διαπραγματευόμαστε στα τεχνικά κλιμάκια…είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπλέκονταν με το προηγούμενο πρόγραμμα».
Αυτό το πρόγραμμα είναι το «παιδί» τους, είπε χαρακτηριστικά, και εάν δουλέψει κανείς 3-4 χρόνια στο ίδιο πρόγραμμα, δεν μπορεί εύκολα να το αποχωριστεί και είναι δύσκολο να σκεφτεί πέρα από τα τετριμμένα. Γι’ αυτό κάποιες φορές είναι ευκολότερο, πράγματα όπως νέες ιδέες ή εκτιμήσεις για το πού το προηγούμενο πρόγραμμα πέτυχε και πού απέτυχε, να γίνονται στα πλαίσια πολιτικής διαπραγμάτευσης